B-juniorien SM-sarja käyntiin lauantaina - "Kun yksi nousee, toinen saa mahdollisuuden"

20.4.2018

HJK:n tavoite on voittaa P17-ikäluokan Suomen mestaruus, mutta puheiden sijaan joukkueen arki nojaa tekemiseen. Pelaajakehitys ja tulostavoite tukevat toisiaan.

Hallitseva Suomen mestari HJK aloittaa lauantaina SM-sarjan kotiottelulla OLS:a vastaan Talissa. HJK sijoittui karsintasarjassaan toiseksi, mistä se ansaitsi kaksi lähtöpistettä varsinaiseen SM-sarjaan. Klubi voitti karsinnassa kuusi ottelua, pelasi kaksi tasan ja kärsi yhden tappion. Huomenna vastassa oleva OLS sijoittui karsintalohko B:ssä neljänneksi.

HJK:n valmentaja Tuomas Rantanen odottaa kauden avausottelua levollisena.

- Karsinnassa meidän esityksiä leimasi tietty kaava. Esimerkiksi KäPaa ja muita kärkipään joukkueita vastaan pelasimme hyvin, mutta pelimme taso ailahteli liikaa. Emme onnistuneet pitämään pelin tasoa riittävän korkealla pelistä toiseen.

Rantasen mukaan vierailu Pietarissa Zenitin Akatemiassa 9.-11. maaliskuuta oli eräänlainen käännekohta.

-  Pelasimme siellä kaksi ottelua, ja jälkimmäisen pelin toinen puoliaika oli meiltä todella hyvä. Pelissä oli hyvä intensiteetti, pelaajista paistoi halua näyttää ja voittaa. Saimme Zenitin tosi ahtaalle, ja laadukas tekemisen taso jäi päälle. Sen jälkeen treeneissä on ollut koko ajan hyvä vauhti.

- Siitä jäi vahva muistijälki pelaajille, että mitä peleissä voi parhaimmillaan tapahtua, kun olemme vahvasti pelissä sisällä ja toteutamme harjoiteltuja asioita. Sitä on nyt edelleen korostettu ja se on näkynyt peleissä. Sen fiiliksen ja tekemisen tason haluamme säilyttää.

Rantanen nostaa oppimisesta esimerkiksi tilanteenvaihtopelaamisen pallonmenetyksissä.

-  Se on ihan eri tasolla niin treeneissä kuin peleissä talveen verrattuna.

Arki ohjaa

HJK:ssa B-ikäluokan tulostavoitteeksi on linjattu Suomen mestaruus.

- Se on kaikille selvää, ja se pitää uskaltaa sanoa ääneen. Tämä on meidän koko organisaatiolle tärkeä sarja. Voitto on tärkeä siinäkin mielessä, että se tuo edustusoikeuden Uefa Youth Leagueen.

- Mutta sen sijaan, että puhuisimme jatkuvasti ääneen tavoitteistamme, yritämme vaikuttaa päivittäin niihin asioihin, jotka vievät meitä tavoitettamme kohti. Arki ohjaa meitä, ja jos arki on hyvää, myös pelaaminen on hyvää ja sitä kautta tulokset ovat hyviä, ja voitamme pelejä, Rantanen sanoo.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että B-ikäluokan iso ja tärkeä tehtävä on kehittää pelaajia.

- Pelaajakehitys kulkee tässä jatkuvasti rinnalla. Jos meillä on pelaajia, jotka treenaavat ja pelaavat hyvin B:ssä, he nousevat nopeasti mukaan Klubi 04:seen. Eli tulosten vuoksi pelaajaa ei pidetä B:ssä, vaan hän harjoittelee ja pelaa joukkueessa, jossa hänellä on parhaat mahdollisuudet kehittyä, Rantanen avaa linjaa ja jatkaa.

- Meillä on joukkueessa laaja rinki, ja kun yksi nousee ylemmäs, joku toinen saa mahdollisuuden. Tavoite on, että pelaajat pääsevät nopeasti eteenpäin urallaan. Mitä nopeammin, sen parepi.

HJK – OLS lauantaina 21.4. kello 14:00 Tali halli TN