Julkaistu

Klubissa painotetaan poikkeusoloissa fysiikkaharjoittelua

HJK:n fyysisen valmennuksen ja kuntoutuksen tiiminvetäjä Niklas Virtanen ja Naisten Liigajoukkueen fyysinen valmentaja Janne Ukkonen vastaavat tällä hetkellä kaikkien klubilaisten omatoimisen harjoittelun fyysisten harjoitteiden suunnittelusta.


– Kaiken harjoittelun lähtökohtana on nyt oma ja lähimmäisten terveys. Olemme HJK:ssa ottaneet toistaiseksi tiukan linjan omatoimisen harjoittelun ohjeistukseen ja suosittelemme pelaajiamme hieman keventämään sekä lyhentämään rankkaa harjoittelua. Harjoiteltavat asiat tulee silti tehdä edelleen niin hyvin kuin osaa. Nyt suoritusten välissä vain pidetään pidempi tauko, toistoja ei tehdä yhtä paljon tai suoritusta ei tehdä uupumukseen asti, avaa Virtanen.

Lähes kaikkia harjoittelusuunnitelmia on jouduttu poikkeustilan takia muokkaamaan, mutta Virtanen näkee tilanteessa myös mahdollisuuden.

– Lajiharjoittelun ja otteluiden vähentyessä pääsemme keskittymään ominaisuuksiin ja taitoihin, joita on muuten haastavaa kehittää rinnalla. Jalkapallo on fyysisiltä ominaisuuksiltaan erittäin vaativa laji, eikä kaikkien ominaisuuksien ja taitojen kehittäminen ole mahdollista samanaikaisesti. Esimerkiksi kestävyyden ja nopeuden kehittäminen saman viikon tai kuukauden sisällä on todella vaikeaa.

Klubilaisten omatoiminen harjoittelu kohdistetaan nyt selkeästi sellaisiin taitoihin ja ominaisuuksiin, joiden harjoittelu on kesken pelikauden haastavampaa. Harjoittelun ohjeistukset tulevat olemaan ikäluokkakohtaisia, mutta samankaltaiset harjoitteita löytyy läpi koko seuran.

Keskittyminen laadussa ja tarkkuudessa

Koronavirus on tautina uusi, eikä siitä ole paljoa tutkittua tietoa. HJK on ottanut omatoimisessa harjoittelussa hillityn sekä pelaajien terveyttä suojelevan linjan. Tutkitun tiedon lisääntyessä myös harjoittelun suosituksia pystytään muokkaamaan.

– Vähennämme maksimiharjoittelua, kunnes tiedämme sen olevan täysin turvallista. Keskitymme nyt ominaisuuksiin, joiden harjoittelua tulee yleensä tehtyä vähemmän. Pelaajien kannattaa nyt käyttää reilusti aikaa ja keskittymistä laatua vaativiin suorituksiin. Nyt ei ole tarvetta voittaa ja olla paras tekniikalla millä hyvänsä, vaan keskittyminen tulisi olla laadussa sekä tarkkuudessa.

Virtanen haluaa lohduttaa ja kannustaa nuoria, jotka pelkäävät poikkeusolojen vaikuttavan mahdolliseen urheilu-uraan.

– Kaikki voivat edelleen kehittyä pelaajana, ehkä eri asioissa kuin vielä pari kuukautta sitten, mutta omatoimijakson jälkeen on mahdollista olla entistä parempi futaaja. Keskittykää, kysykää neuvoa ja noudattakaa poikkeusoloihin liittyviä suosituksia.