HJK Akatemia B17 on Suomen mestari 2017 – Tuloksen taustat

28.9.2017

HJK varmisti B-junioreiden Suomen mestaruuden ennen sarjan päätöskierrosta viime lauantaina Lamminpäässä, kun se kaatoi Ilveksen äärimmäisen jännittäväksi venyneessä kamppailussa 1-2.

Valmennuspäällikkö Erkki Valla on tuloksen lisäksi tyytyväinen tapaan, jolla mestaruus saavutettiin.

- Seuran asettama tavoite on voittaa P17 Suomen mestaruus. Tässä ikäluokassa tuloksella on ensimmäistä kertaa todella arvokas merkitys ja myös pelaajat tietävät sen. Kyse ei tietenkään ole voittamisesta hinnalla millä hyvänsä, vaan pelaajien kasvattamisesta aikuisten sarjoihin. Monen tämän joukkueen pelaajan seuraava askel on kaudella 2018 Klubi 04:ssa. Mestaruuden myötä lunastimme myös paikan UEFA Youth Leagueen.

- Sarjassa oli tänä vuonna paljon tasaisia pelejä, mutta hyvä joukkuemoraali ja laadukas työ palkitsivat monta kertaa otteluiden lopussa ja nousimme voittoihin viime hetkillä.

Suomen mestaruus on Vallan mukaan seuraus, jonka syyt löytyvät HJK-arjen laadusta. Ison kiitoksen hän osoittaa joukkueen valmennustiimille.

- Päävalmentaja Mikko Mannilan, valmentaja Teemu Tainion, talenttivalmentaja Jyrki Aholan ja maalivahtivalmentaja Tuomas Peltosen kemia on toiminut. Mannila on kantanut ryhmän johtajuutta tyylikkäästi. Joukkueen toimintakulttuuri edustaa HJK:ta parhaimmillaan, Valla toteaa.

Oikeita valintoja

Suomen mestaruuden lisäksi Ranskan Plougonvelin:ssä kesäkuussa pelatun kansainvälisen (U17) Festival d’Armor –turnauksen voitto oli yksi joukkueen kauden kohokohdista. Päävalmentaja Mikko Mannila löytää menestyksen takaa loogisia syitä.

- Takana on iso työmäärä, joka on edellyttänyt nuorilta pitkäaikaista sitoutumista kilpaurheiluun ja oman pelaajaprofiilin kehittämiseen. Oikeita, koviakin valintoja on pitänyt tehdä jo vuosien ajan. Kyse on pitkän aikajakson kovasta työstä, missä tulokseen ovat vaikuttaneet pelaajien ohella useat HJK Akatemian ikäluokkien valmentajat, Mannila jakaa kiitosta seuran organisaatiolle.

Mannilan mukaan prosessi on pysynyt raiteillaan läpi kauden, vaikka odottamattomiakin asioita aina tapahtuu.

- Joukkueen vuosi- ja harjoitussuunnitelma luotiin huolellisesti ja siinä pitäydyttiin. P17 on rajapyykki siinä mielessä, että siinä kohtaa yhdistetään ensimmäistä kertaa virallisesti kahden ikäluokan pelaajat. Se merkitsee, että uudenlaisia elementtejä nousee mukaan joukkueen toimintaan. Onnistuimme sekä kollektiivisen pelin että yksittäisten pelaajien vahvuuksien kehittämisessä.

- Yksi joukkueen arvoista on läpi kauden ollut laadukas urheilijan arkeen paneutuminen ja sen parantaminen. Nuoret on kehittyneet siinä äärettömän paljon. Joukkueen kova kilpailutilanne on myös tukenut kehitystä, Mannila kertoo.

Voittamisen paine

Päävalmentaja kiittelee joukkueensa yhtenäisyyttä ja kauden aikana nähtävissä ollutta kasvua. Mestaruuden ratkaissut ottelu Ilvestä vastaan huipentui ottelun lisäajalla, ajassa 80+6’ Matias Kurvisen 1-2-voitto-osumaan.

- Joukkue on osoittanut suurta henkistä vahvuutta kääntämällä otteluita loppuminuuteilla voitoksi. Joukkueessa on valtava voitontahto, mikä on tietysti myös hyvän harjoittelun ja positiivisten muistijälkien tulosta.

Tulostavoitetta ei ole joukkueelle julistettu päivittäin.

- Voittamisesta ei ole puhuttu arjessa suoraan, mutta kollektiivisesta pelien kontrolloinnista sen sijaan on. Joka peliin on luotu suunnitelma, jossa me olemme halunneet olla hallitseva osapuoli. Harjoittelu kohti tavoitetta on ollut päivittäin johdonmukaista.

- Ylpeänä olen seurannut, miten nuoret ovat kantaneet voittamisen painetta ja lunastaneet odotukset ottelu toisensa perään, Mannila kiittelee joukkuettaan.

- Haluan jakaa kiitosta myös uskomattoman hienolle valmennustiimillemme. Ja niinä päivinä kun valmennusarki ei ole ollut ruusuilla tanssimista, on valmennuspäällikkö Erkki Valla ollut arvokkaana tukena ja jaksanut luoda joukkueelle mahdollisuuksia menestyä. Iso kiitos siitä.

HJK kohtaa sarjan päätöskierroksella Leppävaarassa 7. lokakuuta kello 13:00 FC Espoon.

Sarjataulukko >>