Klubin Marius Könkkölä vieraili Aston Villan Akatemiassa

8.11.2016

Marius Könkkölä (oik.) vauhdissa ottelussa Inter Milania vastaan. Aston Villan Akatemian harjoituskeskuksessa kuvaaminen oli kielletty.
Könkkölä karkaamassa Vitessen puolustajalta.

HJK:n Marius Könkkölä, 13, vieraili Englannissa Aston Villan Akatemiassa lokakuussa.

“Vitivalkoiset hiukset ja ikäisekseen pienikokoinen”, kuvailee moni Marius Könkkölän piirteitä.

Englannin mestaruussarjassa tällä kaudella pelaavan Aston Villan kykyjenetsijä näki Könkkölän pelaavan viime elokuussa HJK-paidassa Hollannissa. Hän pisti merkille nuo samat ominaisuudet.

Mutta syy, miksi Aston Villa kutsui Könkkölän harjoittelemaan ja pelaamaan akatemiaansa lokakuussa, oli nuoren keskikenttäpelaajan jalkapallotaidot.

− Valmentajat kehuivat peliäni ja erityisesti tekniikkaani. He kertoivat, että voisin mennä sinne uudestaan käymään, pelaaja itse kertoo Aston Villan valmentajilta saamastaan palautteesta.

Pistää silmään

− Mariuksen pallonkäsittelytaidot ovat poikkeukselliset, HJK Akatemian valmennuspäällikkö Erkki Valla sanoo. 

− Suomen oloissa hänen ensimmäinen kosketuksensa ja taitonsa kuljettaa palloa eteenpäin ovat positiivisella tavalla silmiin pistäviä. 
 
Könkkölän edustama Klubin 2003-ikäluokka on pelannut ahkerasti kansainvälisissä turnauksissa. 

− HJK on menestynyt tässä ikäluokassa kohtuuhyvin ulkomailla. Vaikka kirkkaimpia voittoja ei ole tullut, silti Marius on valittu useita kertoja turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

− Sellaiset tunnustukset eivät ole aivan tavanomaisia, Valla lisää.

“Kymppipaikalla”

Valmentajat kuvailevat Könkkölää valoisaksi persoonaksi, jonka suupielet ovat aina ylöspäin. 

Miten niillä ominaisuuksilla pärjäsi vieraassa ympäristössä englannin kielellä?

− Ymmärsin tarpeeksi, jotta pystyin tekemään kaiken. Treenien sisältö oli aika sama kuin Suomessa, mutta tempo oli vähän kovempi ja pelaajat vähän taitavampia, Könkkölä kertoo.

− Ero ei kuitenkaan ollut mielestäni suuri ja olisimme varmaan omalla jengillä pärjänneet ihan hyvin. Kaikki olivat minulle ystävällisiä.

Könkkölä vietti seuran vieraana pitkän viikonlopun. Treenien lisäksi ohjelmassa oli ottelu Liverpoolia vastaan. 

− Pelasin ottelussa kymppipaikalla. Sekä treenit että peli menivät hyvin. Sain paljon palloa ja tein pelissä maalin. Liverpool voitti 5−3, Könkkölä kertoo. 

− Peliaika oli aika pitkä, 80 minuuttia. Peli vastasi mielestäni tasoltaan niitä pelejä, joita olemme HJK:n kanssa pelanneet ulkomailla.

Kohtelu oli hyvin vieraanvaraista myös kentän ulkopuolella.

− Sain tutustua Aston Villan ykkösjoukkueen harjoitustiloihin ja pääsin katsomaan heidän peliään aitioon. Lisäksi sain pelin jälkeen tavata yhden heidän pelaajistaan.