Harrastus ja koulunkäynti

Jalkapallo tai jokin muu harrastus saattaa tuntua tällä hetkellä elämäsi tärkeimmältä asialta. Oletko kuitenkin huomioinut, että yli 40 vuotiaita huippujalkapalloilijoita on melko vähän!
Koulunkäynti on yksi elämäsi tärkeimmistä asioista ja sen perusteella luot pohjan tulevaisuudellesi. Voit verrata koulunkäynnin merkitystä elämässäsi taitoharjoittelun merkitykseen kehittyäksesi jalkapallolijana.
Koulu ja harrastamine eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, päinvastoin ne tukevat toinen toisiaan.

Miten harrastus tukee koulunkäyntiä?

Aktiivisen harrastamisen kautta saat purettua energiaasi harrastukseen ja keräät lisävoimia koulutyötävarten, kenties jaksat keskittyäkin oppitunneilla paremmin. Jos olet koulussa aina väsynyt, sinun kannattaa miettiä tarkkaan unen ja levon määrääsi, nukkumaanmenoaikoja sekä ravintopuolta. Harrastuksen parissa opit myös sosiaalisia taitoja, joita pystyt hyödyntämään koulussa.

Miten koulu tukee harrastusta?

Koulussa saat yleishyödyllistä oppia kaikkia elämänaloja varten, myös jalkapallon kautta törmäät tilanteisiin, jossa huomaat koulunkäynnistä olevan apua itsellesi. Voit pohtia asiaa vaikka seuraavien esimerkkien kautta...
Maantieto: Olette joukkueen kanssa lähdössä pelimatkalle Maltalle, tiedätkö missä Malta sijaitsee? Mitä kieltä Maltalla puhutaan ja mitä valuuttaa pankissa tulisi vaihtaa?
Biologia: Onko kohdemaassa joitakin myrkillisiä eläimiä tai tauteja, joita sinun tulisi välttää tai joita varten sinun tulisi ottaa rokote turvaksesi ennen matkalle lähtöä?
Matematiikka: Tarkistettua joukkueenne matkakohteen tiedot, olet menossa vaihtamaan valuuttaa, oletko varma, että sait oikean määrän rahaa vaihtaessasi, kuinka paljon rahaa sinun kannatta vaihtaa huonommalla kurssilla jos välityspalkkiota ei mene, sen sijaan että käytät parempaa valuuttakurssia, mutta välityspalkkio peritään joka vaihdon yhteydessä?
Historia ja Uskonto/ET: Tietyissä kulttuureissa on paljon erityispiirteitä joita tulee kunnioittaa, tiedätkö sinä riittävästi kohdemaasta johon olet matkustamassa?
Kielet: Maailmalla puhutaan useita eri kieliä, joista muutamista on tullut maailman laajuisesti yleisempiä. Kun lähdet matkalle, on hyvin todennäköistä, että joudut jossakin vaiheessa puhumaan myös jotain muuta kieltä kuin suomea. Mitä kieltä silloin käytät ja osaako henkilö, jonka kanssa kommunikoit myös tuon toisen kielen jota yrität käyttää?
Taito- ja taideaineet: Taito- ja taideaineet (mm.kuvaamataito, musiikki ja liikunta) ovat yleishyödyllisiä oppiaineita koulussa, niitä voit hyödyntää tutustuessasi uuteen kulttuuriin tai uusiin henkilöihin, mutta myös vaikeammissakin tilanteissa. Jos et esimerkiksi löydä yhteistä kieltä, mutta tarvitset apua henkilöltä vieraassa maassa, piirtäminen voi olla oiva tapa ratkaista tilanne. Musiikin tai liikunnan kautta on taas helppoa luoda uusia ystävyyssuhteita esimerkiksi pelimatkoilla.

Huomioi, että edellä mainitut esimerkit tukevat sinun tarpeitasi niin jalkapallossa kuin muissakin olosuhteissa. Lisäksi sinun tulee huomioida, että ainoastaan aniharvasta jalkapalloilijasta tulee maailmanluokan tähti, joka pystyy elättämään itsensä ainoastaan jalkapalloa pelaamalla. Esteitä matkanvarrelle saattaa syntyä vaikka loukkantumisten kautta. Sinun kannattaa koulunkäynnissä ottaa huomioon, että vaikka harrastaisit jalkapalloa lopunikääsi, tulee sinun suurimmalla todennäköisyydellä tehdä myös jotain muuta työksesi.