Voittajat tehdään yöllä – nuoren pelaajan uni ja palautuminen

14.3.2019

Uni on ihmisen kaiken hyvinvoinnin perusta, jonka takia HJK:n nuori huippupelaaja -seminaarin avasi unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto. Hyvin nukkuminen ei ole tuuripeliä ja peräti 95 % palautumisesta tulee nukkumalla. Voidaan siis todeta, että uni on merkittävä palanen nuoren urheilijan kokonaisvaltaisessa kehityksessä.

– Unen määrä ja laatu ovat avainasemassa urheilijan palautumisessa. Huippu-urheilijan elämä on yksityiskohtien säätämistä ja huipulla pienet erot ratkaisevat eli urheilijan ei kannata antaa toisille etumatkaa nukkumalla huonosti, avaa Tuomilehto.

Nuoren urheilijan on hyvä ymmärtää, että nukkuminen on ominaisuus, jota jokainen pystyy kehittämään, jos haluaa. Kaikki ihmiset ovat erilaisia nukkujia ja arki kuormittaa kaikkia eri tavalla; urheilijan unen tarve on huimasti suurempi kuin esimerkiksi toimistotyöntekijän. Nukkumisessa on kyse tasapainosta kuormituksen ja palautumisen välillä. Jos kuormitus lisääntyy, pitäisi myös palautumista lisätä eli levätä enemmän.

Mistä sitten tietää, että nukkuu tarpeeksi?

Jos herää aamuisin virkeänä, niin todennäköisesti nukkuu riittävästi – ei ole normaalia olla jatkuvasti väsynyt. Jos silmät eivät meinaa pysyä auki ja olo on nuutunut, kannattaa lisätä unen määrä. Univajetta ei kannata korjata pitkillä päiväunilla, koska silloin pilaa helposti myös seuraavan yön unet. Lyhyet, noin 15-20 minuutin tehotorkut ovat parempi ratkaisu. 

Vireystilasi hallitsee sinua

Uni määrittelee seuraavan päiväsi, mutta arjen tapoja voi olla vaikea muuttaa. Ilta- tai aamuihmisen ominaisuudet muotoutuvat teini-iässä, joten jokaisen on hyvä muodostaa yksilölliset rutiinit, joilla saa itsensä rauhalliseen tilaan illalla ennen nukkumaanmenoa. Myös unen laatuun tulee kiinnittää huomiota, että ei tule tilannetta, ”jossa ihminen nukkuu, mutta aivot ei.” On siis tärkeää löytää itselleen sopiva rytmi ja tehdä jotain mieluisaa päivän päätteeksi.

Tuskin kukaan urheilija haluaa hävitä tai loukkaantua, sen takia koska nukkuu huonosti. Arki määrittää huippu-urheilijan menestymisen ja nukkuminen on ruokailun sekä harjoittelun tavoin pelaajan omissa käsissä. Arvosta siis itseäsi ja untasi.