Klubi uuden valmentajan silmin

29.11.2018 klo 17:00

Arttu Heinoinen, Jonatan Holmlund ja Riku Remes.

HJK:n tyttöjen valmennuspuoli on saanut loppusyksystä uusia, kovia vahvistuksia. Nyt on siis hyvä hetki tutustua minkälaisia valmentajia Arttu Heinonen,  Jonatan Holmlund ja Riku Remes oikein ovat.

Tervetuloa Klubiin! Avaa hieman valmennustaustaasi, mistä tulit seuraan ja mitä teet nyt?

Arttu Heinonen: Aloitin marraskuussa HJK:ssa uutena ammattivalmentajana, olen mukana Naisten Liigan ja B-tyttöjen valmennustiimissä sekä aamutreenitoiminnassa. Tulin seuraan ONS:sta, jossa toimin valmentajana ja junioripäällikkönä.

Jonatan Holmlund: Tässä on nyt alle kuukausi treenejä takana, siirryin Klubiin HPS:sta. Valmennan oman työni ohessa T08 ja T09-joukkueissa, jonka lisäksi autan satunnaisesti myös muita joukkueita jos on tarvetta.

Riku Remes: Tulin Klubiin FC Kontu:sta mukaan syksyllä ja toimin nyt tyttöjen 05-joukkueen vastuuvalmentajana.
 

Miksi tulit juuri HJK:hon?

Arttu Heinonen: Sain loppukesästä yhteydenoton Jopelta (Joonas Rantanen), että olisinko kiinnostunut tulemaan Klubiin. Rupesimme sitten neuvottelemaan Jopen ja Sareliuksen kanssa ja tässä sitä ollaan.

Jonatan Holmlund: HJK on suurin ja kaunein – olen aina halunnut tulla seuraan, mutta vasta nyt oli oikea hetki. 

Riku Remes: Olen HJK-kasvatti ja sen kautta tavoitteena on aina ollut päästä valmentamaan seurassa. Tässä on nyt parin vuoden ajan keskusteltu mahdollisuudesta siirtyä HJK:hon, ja nyt koin että oli oikea aika ottaa uusi askel sekä erilainen haaste myös omassa kehityksessä.

 

Miten olet sopeutunut Klubiin ja sen toimintakulttuuriin?

Arttu Heinonen: Klubin toimintakulttuuri näyttäytyy ainakin omiin silmiini ammattimaiselta ja minulla on tunne, että tämä on paras mahdollinen ympäristö jokaiselle kehittyä omassa roolissaan – oli sitten kyse pelaajasta, valmentajasta tai seuratyöntekijästä. Pääkaupungin ruuhkat ja Jonnen (Kunnas) väkertämät Excel-taulukot tuottavat vielä haasteita. Toisaalta työkavereilla on ajoittain vaikeuksia saada Oulun murteesta selvää. 

Jonatan Holmlund: Hyvin, toiminta on melko samanlaista kuin muuallakin, mutta kiire ja stressi puuttuvat täysin. HJK:ssa on paras yhteisöllisyys, jonka olen kokenut: kaikilla on aina aikaa toisilleen ja ihmiset ottavat huomioon toisensa. Olen heti ensitapaamisesta asti kokenut itseni tervetulleeksi. Yhteinen toimintakulttuuri auttaa ja tukee tätä. Kaikki joukkueet eri ikäluokissa toimivat samalla tavalla turnauksissa tai harjoituksissa, toiminta on tasalaatuista joka puolella.

Riku Remes: Olen päässyt ihan hyvin sisään toimintaan ja fiilis on innokas. Uutena mukaan tultua kestää tietysti hetki, että pääsee asioihin sisälle ja oppii toimintatavat, jotka saattavat olla muille itsestään selviä. HJK:n toiminnasta on tullut hyvä kuva ja yhteisöllisyys on välittynyt ainakin itselle, kun on liikkunut kentillä harjoituksissa.

 

Minkälainen on valmennusfilosofiaasi?

Arttu Heinonen: Oma valmennusfilosofia varmaan elää jatkuvasti, mutta lähtökohtaisesti haluan pelatessa, että joukkue on aktiivinen niin hyökätessä kuin puolustaessa. Uskon pelaajan ja valmentajan vuorovaikutukseen: tavoitteeni on saada pelaajalle tunne, että hän on pätevä lajissa, tuntee kuuluvansa joukkueeseen ja ymmärtää, että saa itse vaikuttaa tekemiseen. Nykyajan valmentajilla on tärkeää ymmärtää pelaajan laadukkaan arjen organisointi, jotta pelaajista saadaan kaikki mahdollinen kehittymispotentiaali irti. Se vaatii valmentajilta aivan erilaista lähestymistapaa pelaajaa kohtaan sekä arvokkaita vuorovaikutustaitoja. 

Jonatan Holmlund: Pitkäjänteinen, pelikeskeinen ja systemaattinen. Valmentajat ovat myös kasvattajia. Tärkeä tavoite on antaa lapsille turvallinen ympäristö, jossa voimme rohkaista, kannustaa ja antaa heille itseluottamusta, joka heijastuu muuhun elämään positiivisella tavalla. 

Riku Remes: Uskon pelaajalähtöiseen valmennukseen, jossa tärkeässä osassa on pelaajan oma motivaatio kehittyä ja toimia osana joukkuetta. Pyrin myös saamaan pelaajat osallistumaan itse sekä ottamaan vastuuta omasta kehityksestä. Valmentajilla, kuten myös muilla aikuisilla, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten toimintaan läheltä, on suuri vaikutus nuorten kasvuun esimerkkinsä sekä toimintansa kautta.

 

Onko mikään työssä yllättänyt sinut? Minkälaisia tavoitteita sinulla on valmentamiseen liittyen?

Arttu Heinonen: Elän tällä hetkellä unelmaani kun saan tehdä työkseni sitä mistä olen aina haaveillut eli toimia maailman harrastetuimman lajin parissa. Toivottavasti saan olla pitkään osana Klubia ja viedä toimintaa laadukkaasti eteenpäin mahtavien työkavereiden kanssa. Meillä on koossa todella kovat taustat sekä Naisten Liigassa että B-tytöissä, joten odotan innolla kauden alkua!

Jonatan Holmlund: Halli oli vähän kylmempi mitä odotin, ei muuta. Arki tulee nopeasti vastaan hetken uutuudenhuuman jälkeen. Olisi hienoa päästä kokeilemaan päätoimista työtä jalkapallon parissa. Jos pärjään HJK:ssa, on se ehkä askeleen lähempänä toteutumista.

Riku Remes: Tavoitteena minulla on kehittyä ja pystyä auttamaan pelaajia paremmin kohti tavoitteitaan. Pitkän aikavälin konkreettisia tavoitteita en ole miettinyt tarkemmin, vaan tällä hetkellä mennään parin vuoden sykleissä eteenpäin – nyt keskittyminen on oman joukkueen pelaajien tukemisessa kohti TBSM-joukkuetta.