Klubikulma - HJK Akatemia pyrkii jatkuvaan kehitykseen

16.7.2018

Mikko Lignell

HJK julkaisee kirjoituksia otsikolla "Klubikulma". Tämänkertaisen tekstin on laatinut valmentaja Mikko Lignell. Lignell on opiskellut Liverpoolin yliopistossa 2008-2011 urheilutieteiden kandidaatin (Bachelor of Football Science) tutkinnon ja täydentänyt opintojaan jalkapallotieteen opinnoilla Lissabonin yliopistossa (2017). Tällä kaudella Lignell valmentaa HJK Akatemia C15-joukkuetta yhdessä valmennuspäällikkö Miika Takkulan kanssa.

Klubissa olemme päässeet lähemmäksi ammattimaista pelaajakehitystä. HJK seurana tahtoo tehdä asiat mahdollisimman hyvin, ja minä valmentajana tahdon toimia samoin. Arvomme kohtaavat. 

HJK on Suomen suurin ja menestynein seura. On hyödytöntä verrata meitä muihin suomalaisiin seuroihin, sillä kaikilla on omat yksilölliset haasteensa. Hienosta historiasta ja hyvästä nykytilanteesta huolimatta olemme uusien haasteiden edessä. Se on väistämätöntä, koska ottaessamme askeleita kohti huippua myös haasteet muuttuvat. Elämä huipulla ei ole ongelmatonta, emmekä pysty ratkomaan niitä yksin. Onneksi keskeiset yhteistyökumppanimme Sami Hyypiä Akatemia ja Soccer Service Barcelona ovat tukenamme ja suuressa roolissa vaikuttamassa HJK:n nykytilaan ja kehitykseen suuntaan.

HJK:n historiaan ja nykytilaan liittyy parhaan status. Se tarkoittaa, että parhaat pelaajat pyrkivät usein meille. Kun meillä on parhaat pelaajat, myös parhaat valmentajat tahtovat tänne. Kun rikkaan kokemustaustan omaavat korkean tason osaajat laitetaan yhteen samaan järjestelmään, on lopputulos väistämättä hyvä. Kun parhaat valmentajat kohtaavat tulevaisuudessa parhaat pelaajat, ja he puhuvat entistä selkeämmin samaa kieltä, uskon että lopputulos on entistäkin parempi. 

HJK on yhtenäistämässä ydintoimintojen valmennusmetodiaan. Meidän tämänhetkiset haasteemme liittyvät kokonaisuuden luomiseen, hallintaan ja yhtenäistämiseen. Kun kaikkien valmentajien toimintatapa tulevaisuudessa on yhtenäinen, voimme myös ymmärtää toisiamme paremmin. Kaikki ovat toki tähänkin asti pyrkineet korkeimpaan mahdolliseen suoritukseen, mutta voimme olla parempia kollektiivisessa tekemisessä.

Meidän pitää uskaltaa tarkastella tekemistämme myös kriittisesti. Haluamme luoda pysyvän ja yhtenäisen kokonaisuuden, missä valmennusprosessi kantaa yksilöstä riippumatta. Valmennustyön ohella työtäni HJK:ssa onkin rakentaa ja dokumentoida seuralle entistä yhtenäisempi valmennuslinja, koota harjoituspankki yhdessä valmentajien kanssa ja syventää otteluanalyysin hyödyntämistä arkisessa valmennustyössä.

Suomalaisessa urheilun keskustelukulttuurissa on mielestäni turhaan läsnä sarkasmin sävyinen voivottelu. Ei me pystytä, ei me osata tai jotain muuta höpinää. Olen iloinen siitä, että HJK-ympäristössä tämän tyylinen keskustelu on jäänyt taka-alalle. Me aidosti pyrimme löytämään ratkaisut ja keskitymme osaamisen kehittämiseen. Toki on edelleen valtava määrä asioita missä meidän tulee pystyä parantamaan pysyäksemme kilpailussa mukana kansainvälisten seurojen kanssa, mutta näemme sen aidosti mahdollisena. Me HJK:ssa keskitymme negatiivisen puheen sijasta tekemiseen. 

Maailma on muuttumassa. Jalkapallossa urheilutiede on yhä voimakkaammin läsnä akatemia- ja edustusjoukkuetasolla. En ole HJK:ssa tekemässä urheilutiedettä, mutta tiede ohjaa tekemistäni päivittäin. Koen, että HJK:ssa osaamistani arvostetaan ja koen olevani seuralle hyödyllinen. Olen iloinen, että tiemme HJK:n kanssa ovat kohdanneet.

16.7.2018 Mikko Lignell

Klubikulman julkaisut:

Klubikulma - "Jos saa tällaiset pelikortit työelämässä, voiko jättää pelaamatta”
Klubikulma - "Klubilaisuus on tunnetta"
Klubikulma - Sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon

Klubikulma - "Minun elämässäni on vain yksi Klubi"
Klubikulma - HJK 2017 "Yhdessä"
Klubikulma - klubilaisuus sukupolvelta toiselle

Klubikulma - ”Meillä on vastuu kasvattaa voittajia”
Klubikulma - 110 vuotta klubilaisuutta