Klubikulma - "Jos saa tällaiset pelikortit työelämässä, voiko jättää pelaamatta"

8.3.2018

Laura Salmi

HJK julkaisee kirjoituksia otsikolla "Klubikulma". Tekstin on laatinut HJK:n koululaisten Iltapäivätoiminnasta vastaava Laura Salmi. HJK järjestää päivittäin yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa iltapäiväkerhotoimintaa yli 500 koululaiselle.

Klubilaisuus on tunnetta, tekoja ja tahtotilaa. Paikka ja aika muovaavat jalkapallokulttuurin ympärille hakeutuvan porukan tavoitteita. Osa kilpailee, osa harrastaa. Toiselle tämä on virkistävää vapaa-aikaa, toiselle strategiasitoutunutta työarkea. Tämä on tositarina siitä miten kukkahattutäti, entinen yksilöurheilija ja maailmanparantaja löysi paikkansa Klubista.

Minun arjessani HJK edustaa työpaikkaa ja mieletöntä määrää erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa itselleni tärkeitä arvoja ja asioita. Oma intohimoni kohdistuu kasvatustyön ja henkilöstöjohtamisen saloihin. HJK tarjoaa työpaikan koko ajan kasvavalle joukolle eri alojen ammattilaisia ja sellaiseksi kehittyviä. Yhdistelemällä valmennuksen, iltapäivä- ja jalkapallokoulutoiminnan, hankkeiden ja jopa liigapelaamisen työtunteja, voimme tarjota kokopäiväistä HJK-työtä yhä useammalle. Olen tästä yhdistelmätyöntekijöiden ryhmästä (tällä hetkellä 22 henkilöä) todella ylpeä. Heissä korostuu klubilainen tunne ja tahtotila konkreettisten tekojen kautta.   

Olen tiennyt nuoruusvuosistani asti, mitä minun kuuluu tehdä: huolehtia lapsista. Voisin toimia opetustyössä, kirjottaa hanakasti mielipidepalstoille tai huutaa ajatuksiani politiikassa, mutta näen, että pitkän linjan merkittävä ja maailmaa muuttava työ tehdään kasvattamalla lapsia. HJK on muheva kasvualusta tämän toteuttamiseen. Tarvitaan asetettuja (strategisiakin) tavoitteita, käytännön hiomia näkökulmia toteutukseen sekä uskallusta seistä omien ajatusten takana. Nämä kehittämisen ja kehittymisen mahdollisuudet klubilaisuus tarjoaa työntekijälleen.

Haluan kasvattaa lapset uskomaan itseensä, unelmoimaan suuria, mutta samalla nauttimaan pienimmistäkin yksityiskohdista (kuka ei voisi olla onnellinen lumikasasta, leppäkertuista tai ryhmähalista?). Haluttuja yhteiskunnan jäseniä tulee korostamalla kasvatuksessa hyviä käytöstapoja, toista kunnioittavaa ja itselle tavoitteita asettavaa asennetta. Ohjaamalla liikunnalliseen elämäntapaan ja onnellisuuden tavoitteluun voidaan varmistaa elämässä pärjäämisen eväät. Tätä työni on HJK:lla. Miettikää! Huikeaa.

Tiedän olevani se työpaikan rakkikoira, joka posket punaisena sauhuaa omaa yhteisöllisyyden, tasavertaisuuden ja avoimuuden jargoniaan. Kiitollisena voin todeta, että HJK on taipunut tähänkin. Minun ei enää tarvitse miettiä onko akatemiafutis merkittävämpää kuin nuorimpien ikäluokkien kaupunginosatoiminta. Tai pitääkö tyttöjen ja poikien jalkapallovalmentamisesta olla jotenkin eri mieltä. Kyseisiin vastakkainasetteluihin ei tarvitse tuhlata aikaa, koska tiedän jokaisen työkaverini tekevän työtään samalla kunnianhimolla kuin teen itsekin. Hekin haluavat systemaattisesti kehittää jotain merkittävää.

Yhteisön salaisuus piilee mielestäni työn arvostamisessa - eikä ainoastaan oman työn. Kunnioitan valtavasti huippujalkapalloa, vaikken ymmärrä siitä puoliakaan. Yhtä merkittäväksi koen sen valmennustyön, jossa tulokset ovat mitattavissa harrastajien määrässä ja punaisissa poskissa. Ihoni nousee kanalihalle kunnioituksesta kaikkea vapaaehtoistyötä kohtaan. Unohtamatta isoa yhteiskuntavastuuta kantavaa työntekijäryhmää, joka kasvaa erilaisten jalkapallon ilosanomaan sidottujen hankkeiden kautta.

Ai mitenkö minusta tuli klubilainen? Ensisijaisesti lasten ja liikunnan takia. Seuraavaksi tärkein syy löytyy lojaalista ja upeasta lasten parissa työskentelevästä ohjaaja-valmentajajoukosta. Jos saa tällaiset pelikortit työelämässä, voiko jättää pelaamatta? Ei voi!

Laura Salmi 8.3.2018

Klubikulman julkaisut:

Klubikulma - "Klubilaisuus on tunnetta"
Klubikulma - Sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon

Klubikulma - "Minun elämässäni on vain yksi Klubi"
Klubikulma - HJK 2017 "Yhdessä"
Klubikulma - klubilaisuus sukupolvelta toiselle

Klubikulma - ”Meillä on vastuu kasvattaa voittajia”
Klubikulma - 110 vuotta klubilaisuutta