Klubikulma - Sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon

12.12.2017

HJK Special -joukkueen valmentaja Ville Sallinen (toinen vas.) joukkueensa kanssa.

110 toimintavuoden kunniaksi HJK julkaisee kirjoituksia otsikolla "Klubikulma". Ajatuksia ja näkökulmia klubilaisuudesta. Tekstin on laatinut kasvatustieteen opiskelija, HJK Special -joukkueen valmentaja Ville Sallinen.

“Klubi on monimuotoinen yhteisö, jossa on seinät leveällä. Seura yhdistää ihmisiä sukupuoleen, rotuun, uskontoon, ihonväriin, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntaukseen tai muuhun taustaan katsomatta. Arvostamme toisiamme emmekä suvaitse minkäänlaista syrjintää.”
- Ote HJK:n seurayhteisön arvoista (https://www.hjk.fi/seura/arvot)

“Jalkapallo kuuluu kaikille. Haluamme tarjota säännöllisen harrastuksen ja joukkuepelaamisen riemua myös vammaisille. Ja tuoda vammaisuuden pelikentille ja osaksi koko seuran arkea, sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon. HJK:ssa on omat erityisjoukkueet kehitysvammaisille, CP-vammaisille ja sähköpyörätuolifutaajille.”
- Ote HJK:n yhteiskuntavastuuohjelmasta (https://www.hjk.fi/seura/yhteiskuntavastuu)

Aloitin kehitysvammaisten aikuisjalkapalloilijoiden valmentamisen HJK Special -joukkueessa vuoden 2014 lopulla. Lisäkseni joukkueessa toimii kaksi muuta valmentajaa. HJK Specialissa on tällä hetkellä noin 20 pelaajaa ja lisäksi samoissa harjoituksissa kanssamme treenaa HJK BlueStarsin CP-vammaisia pelaajia.

Valmentajuus tässä joukkueessa on yhteishengen, yhteisöllisyyden sekä turvallisen harjoitusympäristön edistämistä. Harjoituksissa korostamme yhteistyön, parhaansa tekemisen, keskinäisen kunnioituksen ja liikunnan sekä urheilun nautinnon merkitystä.

Tärkeintä HJK Specialissa on viikoittainen hyvällä porukalla yhteen kerääntyminen jalkapallon ympärille. Joukkueen harjoituspäivä on jo vuosien ajan ollut sunnuntai. Se on hyvä treenipäivä, sillä harvalla on silloin kiire. Treeneissä keskitytään futikseen, mutta ennen ja jälkeen harjoitusten on hyvää aikaa vaihtaa kuulumisia ja jutella elämän tärkeistä asioista. Klubilaisuus on iso osa elämää monelle pelaajista. Etenkin Veikkausliigan tapahtumia puidaan tarkasti treenien yhteydessä ja moni käy katsomassa vähintään kaikki kotipelit Klubipäädyssä.

On tärkeää, että erityisryhmäjoukkueiden treenit pidetään hyvissä olosuhteissa siellä missä muutkin helsinkiläiset ja HJK:n futaajat treenaavat. Sunnuntaitreenit on perinteiseen tapaan pidetty Talin hallissa. Lisäksi olemme järjestäneet tavoitteellisimmille pelaajille ekstratreenejä arki-iltaisin Töölössä. Erityisryhmien SM-sarjapelien lisäksi osa pelaajista havittelee pelipaikkaa Special Olympics -maajoukkueesta ja kanssamme treenaavat HJK BlueStarsin pelaajat harjoittelevat CP-maajoukkueen kansainvälisiä turnauksia varten.

Tänä vuonna HJK Special on ollut tiiviisti mukana HJK-yhteisön tapahtumissa. Keväällä otimme muiden klubilaisten mukana osaa jokavuotiseen HJK Cup -pilkkuturnaukseen. Mukaan tarttuneita nimmareita ja yhteiskuvia esitellään ylpeästi vieläkin. Toukokuussa Kaisaniemen kentällä seuran 110-vuotisjuhlissa pääsimme haastamaan naisten ja miesten liigapelaajista koostuneen joukkueen matsiin. HJK Special voitti 3-2, siinä vasta muisto!

Tuon ottelun jälkeen joukkue kutsuttiin Ville Wallénin ja Markku Peltoniemen toimesta tutustumaan Veikkausliiga-joukkueen harjoituspäivään stadionille. Syyskuun lopulla pelaajat pääsivät yhdessä Lyhty ry:n stadiontyöntekijöiden kanssa saattajiksi ottelussa HJK - IFK Mariehamn. Anthony Annanin upeaa maalia ja mestaruuden varmistumista tuuletettiin katsomossa villisti pomppien. Voi olla että jokunen pelaajista juoksi kentällekin loppuvihellyksen soidessa…

HJK:n erityisryhmäjoukkueista ensimmäinen oli vuonna 2003 seuraan liittynyt BlueStars. Vuotta myöhemmin perustettiin HJK Special. Tuorein joukkue on vuonna 2015 aloittanut sähköpyörätuolifutaajien HJK-Hurrikaanit. Nykyiset joukkueet tarjoavat toimintaansa lähinnä nuorille ja aikuisille, mutta seurassa on tavoitteena perustaa myös lasten erityisryhmäjoukkueita. Toivottavasti suunnitelmat toteutuvat pian, jotta yhä useammilla olisi mahdollisuus liittyä sinivalkoraitapaidoiksi muitten joukkoon.

Erityisjalkapallolinkkejä:

HJK Special https://www.hjk-j.fi/joukkueet/erityisryhmat/hjk-special/
HJK BlueStars https://www.hjk-j.fi/joukkueet/erityisryhmat/hjk-bluestars/
HJK-Hurrikaanit http://www.hjk-j.fi/joukkueet/erityisryhmat/hjk-hurrikaanit/
Special Olympics -jalkapallo http://www.specialolympicsjalkapallo.org/
CP-jalkapallomaajoukkue http://www.cpjalkapallo.fi/

Klubikulman julkaisut:

Klubikulma - "Minun elämässäni on vain yksi Klubi"
Klubikulma - HJK 2017 "Yhdessä"
Klubikulma – klubilaisuus sukupolvelta toiselle

Klubikulma - ”Meillä on vastuu kasvattaa voittajia”
Klubikulma - 110 vuotta klubilaisuutta