Taikamaailmassa tapahtuu – HJK:n päiväkotifutis houkuttelee lapset liikkeeseen

26.9.2017

HJK:n ohjaaja-valmentajat Pekka Hyvärinen ja Ilona Mikkelä (kesk.) ottavat päiväkoti Tonttulan viskarit vastaan päiväkotifutikseen. Lastentarhanopettaja Aino Ylönen (oik.) mukana menossa.

Laajasuon liikuntapuistossa Haagassa syyskuinen maanantaiaamu on kostea ja sumuinen. Kaikki on kuitenkin jo valmista, kun usvan keskeltä keltaisissa huomioliiveissään kohti kenttää marssii läheisen päiväkoti Tonttulan viskarien ryhmä.

Lapset jättävät pienet reppunsa kentän laidalle ja HJK:n ohjaaja-valmentajat Pekka Hyvärinen ja Ilona Mikkelä ottavat lapset vastaan. Alkamassa on HJK:n päiväkotifutis.

Hyvärinen ja Mikkelä haluavat luoda tunnille hyvän ilmapiirin heti lähdössä ja aluksi lasten kanssa rupatellaan. ”Ai te osaatte jo muodostaa noin hienon rivin, vau”, Hyvärinen kehaisee ryhmää. Jäykistelystä ei ole tietoakaan ja lapset osallistuvat keskusteluun vilkkaasti.

Hyvärinen on ammatiltaan lastentarhanopettaja ja Mikkelä pian valmistuva liikunnanopettaja, joten vuorovaikutus ja liikuntakasvatus ovat heidän ydinosaamistaan.

Lapset saavat osallistua alkuleikin ideoimiseen. Neuvottelun jälkeen päädytään leikkimään Kuka pelkää jäämiestä –hippaa. ”Loistava idea, leikitään sitä”, Hyvärinen jatkaa positiivisen palautteen linjalla.

Kun kaikki leikkijät on saatu kiinni, pidetään juomatauko. Päiväkodin opet ovat varanneet mukaan vettä ja kertakäyttömukeja, jos joltain on oma juomapullo jäänyt matkasta. Pettymys on onneksi lievä, kun lapsille selviää, että Mehukatti- törpössä ei olekaan mehua, vaan vettä. Tästä onneksi selvitään.

Luontaista liikettä

HJK päiväkotifutiksessa ajatus on innostaa lapsia liikkumaan lähellä kotia luontaisessa liikkumisympäristössä.

- Ammattilaisten ohjaamista liikuntakasvatustunneista saa tosi kivoja ideoita päiväkodin omiin liikuntahetkiin. Todella oivaltavasti ohjaajat käyttävät tunnilla erilaisia mielikuvia ja tarinoita motivoimaan lapsia liikkeeseen, Aino Ylönen päiväkoti Tonttulasta sanoo.

- Kun ulkopuolinen ohjaaja vetää tunnin, lapsia pääsee itse havainnoimaan aivan uudella tavalla ja heistä voi löytää vahvuuksia tai puolia, joita voimme sitten auttaa kehittämään.

Juomatauon jälkeen lapset ihmettelevät ohjaajien luomaa taikamaailmaa. Kenttä on täynnä värikkäitä tötteröitä, ja taikapisteitä on mahdollista kerätä kuljettamalla pallo taikaportin läpi. Ja pisteitä ropisee. Aika moni lapsista laskee pisteitä ääneen kiirehtiessään läpi porttien. Osa ehtii yli kahdenkymmenen ja toisilla lukuja kertyy vähän sukkelampaa tahtia ”3, 43, 52, 100…”.

Hiki päässä

Kun Hyvärinen ja Mikkelä ovat vetäneet päiväkotifutista vuotta vanhemmille eskareille, niin ehdottomaksi hitiksi on noussut jännittävä Dino-leikki, joka huipentuu lentävän liskon jahtiin.

Tänään ohjaajat kuitenkin arvioivat, että vähempikin jännitys riittää. Välipalana otetaan vielä jalkapallotanssi ja loppuun mennään pupu-teemalla. Askeleita kertyy ja lapset painavat kenttää edestakaisin hiki päässä, kun pupun aarteita, porkkana-kartioita ja suklaaamuna-palloja pitää riennättää suunnasta toiseen.

Lopuksi käy vielä niin, että Mikkelän kannattelema nälkäinen pallopussi hotkaisee kaikki pallot uumeniinsa ja tötsäralli innostaa lapset juoksemaan kaikki merkkikartiot läjään.

On kiitosten aika. Hyvärinen ja Mikkelä heittävät lapsien kanssa ylävitoset. Tonttulan väki painaa vielä hetkeksi viereiseen puistoon kiipeilemään ennen lounasta.

- Tärkeintä on, että kaikille jää hyvä mieli ja kokemus liikunnasta. Positiiviset kokemukset houkuttelevat lapset liikkeelle uudestaan, Hyvärinen toteaa.