Klubikulma - ”Meillä on vastuu kasvattaa voittajia”

2.8.2017

HJK:n päävalmentaja Joonas Rantanen

110 toimintavuoden kunniaksi HJK julkaisee kirjoituksia otsikolla "Klubikulma". Ajatuksia ja näkökulmia klubilaisuudesta. Käynnissä olevien naisten jalkapallon EM-kisojen innoittamana kirjoitussarjan toisen tekstin on laatinut HJK:n naisten liigajoukkueen päävalmentaja Joonas Rantanen.

EM-kisoista Klubiin – ”Meillä on vastuu kasvattaa voittajia”

Naisten EM-kilpailut Hollannissa ovat edenneet välierävaiheeseen ja loppuhuipennus on edessä. Yleinen puheenaihe kisojen aikana on ollut pelin kehittyminen ja tason nouseminen. Ottelut ovat vahvistaneet viimeaikaisten lajianalyysien kertomaa huippufutiksen tilasta. Vauhti pelissä on kasvanut, tilaa ja aikaa on vähemmän. Äärimmäisen oleellista on kyky tehdä korkean intensiteetin suorituksia.

Pelaajat tekevät läpi ottelun jatkuvasti suorituksia, jotka tapahtuvat kovassa vauhdissa ja hyvin pienessä tilassa. Usein nämä ovat myös niitä tilanteita, jotka ratkaisevat otteluita. Pallo on kyettävä ottamaan haltuun, syöttämään, laukomaan ja niin edelleen täydessä vauhdissa. Yhtä oleellista on samanaikaisesti pystyä ennakoimaan, havainnoimaan ja tekemään pelin kannalta oikeita valintoja – niin pallottomana, kuin pallollisena.

HJK on 110-vuotisen historiansa aikana ottanut paikkansa suomalaisen jalkapallon lippulaivana. Yksi osa tätä on vahva pelaajakasvatustyö. Jotta Suomi olisi jatkossa mukana arvokisoissa ja siellä nähtäisiin HJK-kasvatuksen saaneita pelaajia, on työtä tehtävä entistäkin paremmin.

Lisää intensiteettiä, innostusta ja pelitaitoa

Pelaajakasvatustyömme alkaa lapsiurheiluvaiheessa, jossa tärkeintä on saada pelaajat rakastumaan lajiin ja innostumaan futiksesta täysillä. Yhtä lailla oleellista on luoda harjoitusympäristö, jossa pelaajat joutuvat ennakoimaan, havainnoimaan, tekemään päätöksiä ja tietysti toimimaan pallon kanssa.

Pelin kautta oppiminen on rantautunut vahvasti myös HJK:n joukkueiden harjoitusarkeen ja tämä palvelee varmuudella edellä mainittujen ominaisuuksien kehittymistä.

On kuitenkin syytä tarkastella, kuinka paljon pelaajat joutuvat harjoituksissa tekemään korkean intensiteetin suorituksia. Tuleeko harjoituksissa tilanteita, joissa ensimmäinen kosketus otetaan liikkeessä vai lähestulkoon paikallaan? Joutuvatko pelaajat tekemään pallonmenetyksen jälkeen täysivauhtisen juoksun riistääkseen sen takaisin vai riittääkö ”puolilla valoilla” tehty hölkkääminen? Onko maalintekoa harjoiteltaessa luotu pelinomainen tila- ja aikapaine vai saako pelaaja aina laukoa ilman vastustajaa rauhallisessa vauhdissa?

Peruspelaamisesta pelitapaan

Naisten EM-kisoissa maiden pelaaminen on ollut odotusten mukaisesti myös organisoitua. Pelaajat tietävät omat tehtävänsä joukkueen pelitavassa, ja noudattavat sitä kurinalaisesti. Myös junioreiden valmentamisessa pelitavan luominen ja sen harjoittelu ovat tärkeässä roolissa pelaajien kehittämisessä.

Valmentajien on kuitenkin löydettävä tasapaino pelitavan ja universaalien pelin perustilanteiden ratkaisemiseksi harjoittelussa. Onko 11-vuotiaalle tärkeämpää opettaa, kuinka meidän pelitavassa tällä pelipaikalla liikutaan pelattavaksi vai kenties opettaa kuinka liikut pelattavaksi silloin kun pallollinen pelaaja on prässin alaisena tai silloin kun ei ole? Kyky ratkaista pelin perustilanteita antaa pohjan pelitavalle ja toisaalta myös eväät pelaajalle sopeutua erilaisiin pelitapoihin.  

Tärkein tehtävämme valmentajina on antaa pelaajille työkalut selvitä erilaisista tilanteista kentällä, ei juosta ennalta määrättyjen nuolien mukaisesti. Palaammekin jälleen ennakointi-, havainnointi- ja päätöksentekokyvyn merkitykseen, koska pelaamisen tulisi olla proaktiivista reaktiivisen sijaan.

Kilpailua harjoitusarkeen

Huipputasolla erot pelaajien osaamisessa ovat lopulta hyvin pieniä, ja menestyminen edellyttää pelaajilta vahvoja psyykkisiä ominaisuuksia. Erityisesti voitontahto ja kyky saada itsestään paras mahdollinen irti tiukassakin paikassa ovat elementtejä, joilla ratkotaan mestaruuksia. Tähänkin meidän tulisi osata kasvattaa pelaajiamme pienestä pitäen.

Pienet lapset olisi saatava heittäytymään pelille ja elämään peliä täysillä. Voimmekin valmentajina korostaa näitä asioita aivan samalla tavalla kuin opetamme kolmioiden luomista tai käsien käyttöä puolustamisessa. Meidän tehtävämme on saada linkitettyä nämä psyykkiset ominaisuudet teknis-taktiseen osaamiseen.

EM-kisoissa marginaalit ovat pieniä ja kyse on yksittäisten pelien voittamisesta. Meillä harjoitusarkeen on luotava kilpailua ja kilpailunomaisia harjoitteita, joissa pelaajat pääsevät mittaamaan osaamistaan paineen alla. Miten voimme odottaa pelaajien suoriutuvan laadukkaasti kilpailutilanteessa, jos emme tuo harjoituksiin mukaan kaikkensa antamista, kilpailua ja voittamista?

HJK on Suomen menestynein jalkapalloseura. Meillä on vastuu kasvattaa voittajia.

Klubikulman julkaisut:

110 vuotta klubilaisuutta, Toiminnanjohtaja Timo Muurinen