HJK Akatemia B17 elää haastavaa kautta – ”Huippu-urheilu on elämää, ja siihen kuuluvat myös virheet”

20.7.2018

Leo Walta (s. 2003)
Kai Meriluoto (s. 2003)

HJK Akatemia B17 -joukkueen viime kausi päättyi upeasti Suomen mestaruusjuhliin, mutta tällä kaudella kilpaurheilu on näyttänyt joukkueelle myös toista puoltaan. Kun puolet SM-sarjan otteluista on pelattu, joukkue on sarjataulukossa viidentenä kahdeksan pisteen päässä kärjestä. Akatemian valmennuspäällikkö Erkki Valla myöntää, että nyt pitää katsoa peiliin.

- HJK:ssa meillä on totta kai paineet menestyä tulosten valossa ja niin pitääkin olla. Meidän valintamme oli lähteä tähän kauteen nuorella joukkueella, mutta emme voi siltikään olla tyytyväisiä pelin tasoon suhteutettuna käytössämme oleviin pelaajiin, Valla toteaa rehellisesti.

- Meidän tekemisiä, onnistumisia ja toimintakulttuuria seurataan laajalti, joten siinäkin mielessä meidän tulee asettaa rima korkealle. Tilanne on edellyttänyt oman toiminnan kriittistä ja rakentavaa arviointia. 

Valla kertoo, että niin kauan kuin B-junioreiden SM-sarjan voittajalla on mahdollisuus edetä Youth Champions Leagueen, HJK:n tavoite on voittaa sarja. Kansainväliset korkean tason ottelut ovat näytön paikka monella tapaa ja mahdollisuus koetella oman toiminnan laatua. 

- Mutta B-ikäluokan menestystäkin isompi kuva on tietysti tuottaa pelaajia meidän edustusjoukkueelle, ja sen tavoitteen puolesta olemme päätyneet pelaamaan B:n SM-sarjaa nuorehkolla joukkueella, Valla huomauttaa.

Rima korkealle

HJK Akatemian toimintakulttuuriin kuuluu, että lupaavia pelaajia nostetaan herkästi seuraavalle mahdolliselle tasolle tavoittelemaan omaa korkeinta potentiaaliaan. Siksi esimerkiksi Ykkösessä pelaavan Klubi 04:n kokoonpanossa nähdään useita vielä B-ikäisiä pelaajia ja B-ikäluokassa isoa vastuuta tällä kaudella ovat saaneet vielä C15-joukkueeseen mahtuvat, 2003-syntyneet Leo Walta ja Kai Meriluoto. 

- Tietyt yksilöt, joihin uskomme ovat menneet tällä kaudella vahvasti eteenpäin. Esimerkkeinä Klubi 04:ssa pelaavat Santeri Väänänen (s. 2002) ja  Otto Ollikainen (s. 2001) sekä B:n maalipörssiä johtava hyökkääjä Meriluoto ja vahvan kauden B:ssä pelannut Leo Walta. Erityisesti lupaavan hyökkääjän kasvattaminen omasta akatemiasta on meille iso asia, Valla kertoo.

- Ensi vuonna tulemme pelaamaan B:n SM-sarjaa todennäköisesti vieläkin nuoremmalla joukkueella. Monesti paasaamme, että kilpasarjojen tulisi olla tasoltaan kovempia, emmekä saa riittävän kovia pelejä. Meidän pitää asettaa tavoite korkealle myös itsellemme. Kun osallistumme nuorella joukkueella kilpailuun, niin ainakin sarjan taso on silloin riittävän vaativa, Valla sanoo.

Kilpaurheiluun kuuluvat myös kipeät ratkaisut. HJK päätyi vaihtamaan päävalmentajaansa kesken kauden, ja Pasi Hyyhön jälkeen vetovastuun otti Teemu Tavikainen. Hänen apunaan jatkaa Tuomas Rantanen.

- Joukkueen arki on jatkuvaa tasapainon hakemista. Siinä emme ole onnistuneet täydellisesti tänä vuonna. En ole tyytyväinen joukkueen pelaamiseen ja peli-ilmeeseen, mutta siihen johtaneet syyt ovat lopulta monen asian summa, Valla sanoo ja jatkaa. 

- Valmentajan piikkiin laittaminen olisi helppo ratkaisu, ja vastuu on totta kai myös minulla ja sen kannan. Olemme seura, joka haluaa olla paras. Huippu-urheilu on elämää, ja siihen kuuluvat myös virheet. Kun niitä tapahtuu, ne korjataan parhaalla mahdollisella tavalla.

Haaste, ei katastrofi

Vallan mukaan sarjan kärkikaksikko Ilves ja Honka ovat olleet peliesityksensä puolesta HJK:ta toistaiseksi edellä. 

- Se on urheilua ja kaikkia kunnia heille. Tilanne on meille haaste, mutta ei katastrofi. Valmentajien lisäksi tämä on myös pelaajille mahdollisuus oppia, miten vaikeaan tilanteeseen tulee rakentavasti reagoida. 

- Teemme asiat niin hyvin kuin mahdollista tänään, tällä viikolla ja tässä kuussa. Tavoitteemme on pelata vahva loppukausi, ja urheilussa se menee niin, että jos pelaamme hyvin, me myös voitamme, Valla toteaa ja jatkaa.

- Oleellisinta on se, että kun pelaaja poistuu harjoituksistamme, hänellä on olo, että parempaan en olisi pystynyt, annoin kaikkeni. Meidän pitää saada pelaajille se viesti läpi, että heidän oman tulevaisuutensa kannalta kaikkein tärkeintä on heidän arkensa laatu, ja mitä siinä käsillä olevassa hetkessä tapahtuu. Silloin heillä on mahdollisuus löytää potentiaalinsa.

SM-sarjan ottelut jatkuvat elokuussa. HJK matkaa syyskauden avauspelissään Oulun Luistinseuran vieraaksi.

- Tiedossa on jännittävä loppukausi. Pelaajat tekevät nyt hyvin töitä ja lähdemme voittamaan jokaista ottelua. Loppusyksyn tavoitteemme on olla pelillisesti sarjan paras joukkue. 

- Myös se tulee olemaan mielenkiintoista seurata onnistuuko vielä joku meidän B:n pelaajistosta nousemaan Klubi 04:een, ja miten parhaat pelaajamme säilyttävät paikkansa maajoukkueissa ja suorittavat siellä. Ne ovat meille tärkeitä mittareita, Valla päättää.