Jalkapallon fyysinen harjoittelu entistä yksilöidympää

12.3.2018

Justin Frick (keskellä)

Haaga-Helian Vierumäen yksikössä voima- ja kestävyysharjoitteluun erikoistunut fyysinen valmentaja, australialainen Justin Frick on laatinut yksilölliset fyysisen harjoittelun ohjelmat HJK Akatemia C15 pelaajille. Frick ohjaa HJK akatemiajoukkueiden (U12-B17) alku- ja loppuharjoitusten fysiikkaosuudet.

- Jalkapallon fyysisessä harjoittelu liikutaan yhä enemmän kohti yksilöllisempää harjoitusohjelmien suunnittelua. Yksi tarvitsee lisää voimaa, toinen liikkuvuutta ja kolmas nopeutta. Laatimani yksilölliset ohjelmat HJK:ssa pohjautuvat testituloksiin, valmentajien ja pelaajien välisiin keskusteluihin, peli- ja pelaaja-analyysiin, Frick kertoo.

Pelaajien henkilökohtaiset fysiikkaohjelmat tukevat lajitaitojen kehittymistä.

- Fyysisen harjoittelun iso tavoite on rakentaa kestävä pohja pelaajien tulevaisuudelle. Meillä on erinomaiset valmiudet kehittää HJK:n pelaajista vahvoja, rikkaat liikemallit ja valmiudet omaavia pelaajia aivan huipputasolle asti. Kokemukseni mukaan HJK:ssa valmennus pohjautuu viimeisimpään saatavilla olevaan mitattuun tietoon ja valmentajien tieto-taito on korkealla tasolla.

Osallistava valmennusote

Frickin mukaan uuteen seuraan sopeutuminen on ollut mielenkiintoinen haaste.

- Se ottaa aikaa. Uuden ja vielä englantia puhuvan valmentajan tutustuminen pelaajiin ei tapahdu aivan hetkessä.

- Pojat eivät ole erityisen puheliaita, mutta kun sitkeästi kyselen heiltä ja vaadin osallistumista, niin kyllä sieltä lopulta aina vastauksia tulee. On hyvin mielenkiintoista tutustua suomalaiseen urheilun toimintakulttuuriin.

Frick vaatiin, että pelaajat laittavat itsensä valmennustilanteessa täysillä peliin.

- Osallistava tyylini vaatii pojilta paljon, mutta he parantavat jatkuvasti. Valmentajan on tärkeää huomioda myös pelaajien ikä ja mahdolliset murrosiän harjoitteluun mukanaan tuomat haasteet.

- Pelaajat ovat teini-ikäisiä ja sitä pitää kunnioittaa. He ovat kehittyvässä iässä ja opettelevat maailmaa niin urheilijoina kuin ihmisinä, joten arki voi olla aika mielenkiintoista mielialavaihteluiden ja tunnetilojen vaihtelevalla reitillä, Frick kertoo.

- Mutta minä olen täällä pitämässä heistä huolta sekä kehittämässä heistä ominaisuuksiltaan parhaita mahdollisia urheilijoita.

Lue myös >> HJK:n fyysinen valmentaja Petteri Jaatinen - "Klubi on edelläkävijä"