HJK:n tyttöpuolen vuoden valmentaja Kimmo Kosamo - ”He kuuluvat joukkueeseen”

5.12.2017

Kimmo Kosama joukkueensa kanssa.

HJK:n tyttöpuolen vuoden 2017 valmentajana palkittiin City T03-joukkueen valmentaja Kimmo Kosamo. Kosamo on toiminut HJK:ssa harraste- ja haastejoukkueen toiminnot yhdistävän tyttöjoukkueen valmentajana jo kolmen vuoden ajan ja työ jatkuu. Alkaneella kaudella hän valmentaa myös HJK City T07-joukkuetta.

- Noin viisi vuotta sitten aloitin valmentajana tyttöjen kaupunginosajoukkueesssa. Oli hyvä opetus. Tajusin aika nopeasti, että kysymys on hyvin pitkälti muustakin kuin voittamisesta.

- Näille lapsille ja nuorille toiminnan merkitys on siinä, että he kuuluvat joukkueeseen, yhteisöön nimeltä HJK, Kosamo kuvailee.

Laadukas toiminta on kaiken perusta.

- Harjoittelemme huolellisesti ja opettelemme asioita kunnianhimoisesti, mutta se tapahtuu joukkueen taitoihin sopivalla tasolla, emmekä kiirehdi eteenpäin.

- Onhan se ihan voittamaton tunne, kun jotakin asiaa on yhdessä suunniteltu, harjoiteltu, ja sitten tulee päivä, jolloin joukkue toteuttaa sen pelissä. Se on se juttu, minkä vuoksi tätä työtä on niin upeaa tehdä.

Pelaajat tekevät ilmapiirin

HJK City T03-joukkueessa on kolmisenkymmentä pelaajaa. Kosamo on saanut paljon kiitosta pelaajien kohtaamisesta. Joukkueessa viihtyvät niin pitkään mukana olleet kuin uudetkin pelaajat.

- Pelaajathan sen joukkueen ilmapiirin synnyttävät. Meillä on fiksuja nuoria, jotka huomioivat toisensa. Samaan pyrin valmentajana. Huomioin jokaisen pelaajan tasapuolisesti futistaitojen tasosta riippumatta. Lapsi viihtyy, kun hän tulee huomatuksi.

Kosamo kiittelee myös HJK:n sisäistä yhteistyötä 03-ikäluokan edustusjoukkueen- ja haasteryhmän välillä. Joukkueet pelasivat viime kaudella yhteisjoukkueella Ykköstä. Kun joidenkin edustusjoukkueen pelaajien motivaatio harjoittelua kohtaa hiipui, heidän pelinsä jatkuivat saman tien Cityn joukkueessa. Tiedossa nimittäin on, että sopiva vaatimustaso, laadukas toiminta ja hyvät olosuhteet ehkäisevät tehokkaasti drop out-ilmiötä.

- Yhteistyössä edustusjoukkueen valmentajien kanssa olen oppinut myös itse paljon uutta. Niin harjoittelun laatu kuin oma pelimme on kehittynyt. On palkitsevaa huomata tyttöjen uskon omiin kykyihinsä vahvistuvan. Futis vahvistaa nuorten itsetuntoa.