HJK:n tyttöpuoli vahvassa vedossa – Pelaajapolku vakuuttaa

13.11.2017

HJK naisten ja tyttöjen edustusjoukkueiden valmennuspäällikkö Joonas Sarelius paketoi kauden 2017 ja avaa tulevaa.

HJK:n tyttö- ja naisjoukkueiden pelaajamäärän kasvu on ollut viime vuosina vaikuttavaa. HJK:ssa pelaajia on nyt yli 3000 ja heistä 700 on tyttöjä ja naisia. Valmennuspäällikkö Sareliuksen mukaan syyt ovat loogiset.

- Meillä on Klubissa myös tyttöpuolella selkeä pelaajapolku ja toimintamalli edustus-, City- ja kaupunginosajoukkueille. Laadukkaan valmennuksen ja hyvien olosuhteiden ansiosta paljon puhuttu pelaajan arki on seurassamme korkealla tasolla. Se mahdollistaa myös pelaajamäärien kasvun. Tavoitteemme on jatkaa kasvua, mutta hallitusti ja laadukkaasti.

Pitkäjänteinen työ ja laadukas arki näkyvät myös tuloksissa. Naisten Liigan joukkue palasi tällä kaudella mitalikantaan ja voitti Suomen Cupin.

- Ensi kauden joukkueen rakennus on jo pitkällä ja kaudella 2018 haluamme kirkastaa pronssimitalit kultaisiksi. Mitalien lisäksi liigajoukkueestamme nousi menneellä kaudella A-maajoukkueeseen ja U23-maajoukkueeseen uusia pelaajia, joten ”Suomen paras arki” ei ole vain puhetta, Sarelius toteaa.

Myös olosuhteet ottivat ison harppauksen eteenpäin, kun liigajoukkue siirtyi pelaamaan Telia 5G Areenalle.

Tulokset vakuuttavat

Juniori-ikäluokissa Klubin TBSM-joukkue nousi tällä kaudella muutaman vuoden tauon jälkeen SM-sarjan kärkitaisteluun ja oli loppuun asti kiinni jopa mitalissa. TB2-joukkue nousi puolestaan ensi kevääksi ikäluokan Ykköseen.

- TBSM:n ja Naisten Liigan välinen yhteistyö toimii erinomaisesti ja luo mahdollisuuksia aina korkeimmalle huipulle asti, Sarelius kertoo.

Myös nuoremmissa ikäluokissa HJK:n kausi on ollut vakuuttava.

- Kaikki edustusjoukkueemme pelasivat korkeimmalla mahdollisella sarjatasolla (SM/ELL/Alue) ja olivat ikäluokkansa kärkijoukkueita. Ainakaan Etelä-Suomessa ei mikään muu seura ole pystynyt tyttöpuolella vastaavaan suoritukseen. Voimme olla ylpeitä, että menestystä tulee, vaikka voittoja ei haeta hinnalla millä hyvänsä.

- HJK:n pelitapa on haastava. Haluamme hallita palloa ja opettaa pelaajat tunnistamaan tilanteet ja päätymään viisaisiin ratkaisuihin. Se on vaativa toimintatapa, mutta ainoa oikea pelaajakehityksen näkökulmasta, Sarelius huomauttaa.

Sarjojen lisäksi HJK:n tyttöjoukkueet menestyivät lukuisissa turnauksissa kotimaassa ja kansainvälisesti.

T02 pelasi hienosti kesällä Itävallassa kovatasoisessa Cordial Cupissa ja T03 puolestaan eteni kovassa kutsuturnauksessa, Lennart Johansson Trophyssa, aina välieriin asti. T04 onnistui pelillisesti Saksassa ja Ruotsissa. T05 ja T06 kaatoivat Ruotsissa ikäluokkansa kärkijoukkueet ja nousivat kovissa turnauksissa mestareiksi asti.

Kansainvälistyminen seuraava askel

Kansainvälistyminen on Sareliuksen mukaan seuraava luonteva kehitysaskel.

- Tänä vuonna todella avasimme myös tyttöjen puolella ovet ulkomaille. TBSM kävi pelimatkalla Ruotsissa ja yhteistyö jatkuu siihen suuntaan tiiviinä. TBSM:n kaksi pelaajaa kävi kesällä seuran järjestämällä leirityksellä Belgian pääsarjaseura Genkin vieraana, ja vastaavia mahdollisuuksia on tiedossa jo lähitulevaisuudessa, Sarelius kertoo.

Klubi on jatkossa mukana kovassa seurassa, kun HJK edustaa Suomea ECA:n Women´s Football Committeessa. Mukana ovat kaikki Euroopan isot seurat, jotka yhdessä kehittävät eurooppalaista naisten futista.

Yhteistyö menestyksen takana

Tammikuussa työnsä HJK:n talenttivalmentajana aloittaa Jonne Kunnas.

- Laadukas toimintamme on huomioitu, sillä olimme yksi viidestä seurasta koko maassa, joka saa tammikuun alusta eteenpäin tyttöpuolelle oman päätoimisen talenttivalmentajan, Sarelius kertoo.

Valmennuspäällikkö haluaa kiittää myös Helsingin piiriä.

- Piiri on antanut HJK:n 8vs8-edustusjoukkueille mahdollisuuden pelata poikien sarjoissa seuran toimintakulttuurin mukaisesti. Tämä on meille tärkeä asia pelaajakehityksemme kannalta.

Sarelius muistuttaa, että edustusjoukkueiden menestyksen taustalla on City- ja kaupunginosajoukkueissa tehtävä arvokas työ.

- Näissä joukkueissa pelaajamäärät kasvavat jatkuvasti ja siellä tehdään työ, joka luo pohjan edustusjoukkueillemme. Yhteistyö toimii, ja meillä Klubissa jokainen pelaaja voi pelata itselleen sopivalla tasolla ja nuorimmissa ikäluokissa lähellä kotiaan.

- Aikuisten tasolla meillä on liigajoukkueen lisäksi nykyisin myös Kakkosessa pelaava HJK N2, Nelosessa pelaava United sekä harrastesarjoissa pelaavat Socrut ja Klubin Gimmat. Futis todellakin kuuluu Klubissa kaikille.

Valmennuspäällikön mukaan kaikilla tasoilla menestyksen taustalla on yhteisö.

- Valmentajiamme ja vapaaehtoisia toimihenkilöitämme ei voi kylliksi kiittää. Jokainen heistä pistää itsensä jatkuvasti täysillä likoon HJK:n ja pelaajakehityksen puolesta.

- Tämä on alku. Nostamme vaatimustasoamme arjessa, panostamme toiminnan laatuun ja pelaajien oppimisen syventämiseen. Kaikki lähtee pelaajien lajirakkauden sytyttämisestä. Olemme valmiina uuteen kauteen.