HJK 08 kansainvälisessä kutsuturnauksessa Veronassa

25.9.2017

HJK 08 Akatemian valmentaja Marko Hirvosen matkakertomus Italian Veronassa pelatusta Nico Nel Cuore -kutsuturnauksesta 15.-17. syykuuta.

Muiden HJK:n Akatemiajoukkueiden ahkeroidessa HJK Cupissa, puolet HJK 08 Akatemiasta matkusti kansainväliseen huipputurnaukseen Italian Veronaan 15 - 17. syyskuuta.

Upeissa olosuhteissa pelattu Nico Nel Cuore -kutsuturnaus kokosi Veronan laitamille kansainvälisiä huippuakatemioita aina suurista AC Milanista ja Inter Milanosta Atalantaan ja espanjalaiseen Atletico Madridiin ja englantilaiseen Liverpooliin. Suuren maailman tyyliin järjestetty huipputurnaus kihisi jalkapallokulttuuria suurine avajaisseremonioineen ja katsomokoreografioineen, sekä kaupunginjohtajan vastaanottoineen Veronan kaupungintalolla.

Niinpä otteluiden alkaessa jokainen pelaaja oli varmasti virittäytynyt huipputurnauksen tunnelmaan.

- Turnauksen säännöt ja kenttien koot poikkesivat tuttuun tapaan suomalaisista juniorijalkapallosäännöistä ja kentistä. Turnausta edeltävänä iltana pelasimme harjoitusottelun paikallista joukkuetta vastaan ja sopeutuminen tapahtui hämmentävän nopeasti, kommentoi HJK-08:n päävalmentaja Niko Rajala.

Suurta sydäntä ja heittäytymistä

Matkarasitus ja turnausjännitys eivät HJK-ryhmää ensimmäisenä turnauspäivänä painaneet.

- Uskalsimme ja osasimme kierrättää palloa ja avata peliä rohkeasti läpi turnauksen. Atalantan kanssa olimme alussa vaikeuksissa miesvartioinnin kanssa, mutta säästyimme takaiskuilta. Atletico Madridia vastaan pelasimme yhden kauden parhaista peleistämme. Viimeistely olisi voinut olla vieläkin parempaa. Onnistuimme luomaan useampiakin maalipaikkoja, analysoi Rajala.

Kansainvälisen huipputason tempo ja vastustajien taitotaso asettaa kovat vaatimukset joukkueiden puolustuspelaamiselle ja virheistä rankaistaan armotta.

- Kova prässipelimme yllätti monet joukkueet ensimmäisenä päivänä ja saimme luotua riistoista tarvittavan määrän maalipaikkoja. Meidän oman maalin suojelu ja kamppailupelaaminen saivatkin paljon kiitosta läpi turnauksen. On uskomatonta nähdä kuinka suurella sydämellä 9-vuotiaat pojat pelaavat joukkueelle ja heittäytyvät peliin, Rajala kiittelee.

Uskoa omiin kykyihin

Kova paine tilan ja ajan suhteen asettaa korkean vaatimustason myös pelaajien pallolliselle osaamiselle sekä kollektiiviselle hyökkäyspelaamiselle.

- Toisena turnauspäivänä väsymys näkyi emmekä yltäneet enää samalle tasolle kuin lauantaina. Etenkin hyökkäyspelimme jäi ohueksi. Kaikesta huolimatta pelasimme ja taistelimme upeasti ja mitalipelit jäivät pisteen päähän tällä kertaa, summaa Rajala jälkimmäistä turnauspäivää.

Kansainvälisten turnausten perimmäinen tarkoitus on paitsi mitata jo opittua, asettaa tavoitteita ja kasvattaa motivaatiota tulevaan.

- Voimme olla todella ylpeä poikien otteista heidän toisessa kansainvälisessä turnauksessaan. Osasimme odottaa nopeita tilanteenvaihtoja, intensiivistä peliä ja hyvää teknistä osaamista vastustajalta, ja pystyimme vastaamaan joka osa-alueella kovaan kilpailuun.

- Kokemukset ja voitot kantavat pitkälle keväälle ja usko päivittäiseen tekemiseen kasvaa entisestään. Voitot muun muassa Atletico Madridista (3-2 rp). Atalantasta (1-0) ja Chievo Veronasta(2-0) antoivat pojille lisää aihetta uskoa omiin kykyihinsä, päättää päävalmentaja Rajala.

HJK:n lopullinen sijoitus 14 joukkueen turnauksessa oli 8.