HJK Akatemia C14 on Suomen mestari 2017 – ”Voitto on se vaarallisin hetki”

7.8.2017

HJK Akatemia C14 - Suomen mestari 2017

Lappeenrannassa 4.-6. elokuuta pelatun C14 SPL-lopputurnauksen finaalissa Klubi kaatoi KuPS yj:n lukemin 2-1 (1-1). HJK:n maalit loppuottelussa viimeistelivät Leo Walta ja Kai Meriluoto.

- Tavoite oli voittaa turnaus, ja tavoite täyttyi, totesi kesken oman harjoituksensa maanantaina tavoitettu joukkueen päävalmentaja Werner Kaitila.

- Turnaus on turnaus, ja mitä tahansa voi tapahtua. Odotukset meitä kohtaan olivat kovat niin ulkopuolelta kuin joukkueen sisältä, ja me lunastimme ne. Voittaminen ei koskaan ole automaatio, saati helppoa.

Ikäluokan Suomen mestaruuden voittaminen ensimmäistä kertaa virallisessa kilpailussa on Kaitilan mukaan joukkueelle iso asia.

- Juhlimme saavutusta yhdessä vilpittömästi, mutta nyt jatkuu arki ja isossa kuvassa mestaruus ei muuta mitään.

Kaitila korostaa, että valmennusprosessi etenee mestaruuden ansiosta entistäkin laadukkaampana. Hän huomauttaa painokkaasti, että sana ”taikatemppu” ei kuulu joukkueen sanavarastoon.

- Vaikka voitto on se hienoin hetki, on se prosessin kannalta samaan aikaan myös se vaarallisin hetki. Tyytyväisyyteen ei ole varaa langeta, vaan koko ajan pitää miettiä, mitä voimme tehdä paremmin.

Voittamisen vaatimukset

Päävalmentaja puhuu joukkueensa pelistä hyvin harkiten. Hän kuvailee sitä termillä herkkä.

- Joukkueen kanssa puhumme meidän pelistä ja meidän hetkistä. Kun pelimme yltää parhaimmalle tasolleen, voimme samassa yhteydessä puhua taiteesta ja tehokkuudesta.

- Enempää en pelitapaamme avaa. Kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan otteluitamme, Kaitila naurahtaa.

Hän korostaa, että kaikkia pelin osa-alueita tulee valmennusprosessissa pystyä hiomaan oikeissa suhteissa. Onnistuessaan henkinen valmennus sitoo lopulta kaiken osaamisen yhteen.

- Olemme keskustelleet joukkueen kanssa paljon voittamisesta ja sen konkreettisista vaatimuksista.

- Melko raadollista, mutta ilman voittamista joukkueen osaaminen ja kyvyt jäävät vain realisoitumattomaksi potentiaaliksi, Kaitila toteaa.

Kohti aikuisuutta

Joukkueen loppukauden päätavoite on Etelä-Länsi Liigan voittaminen. Elokuun lopussa Tanskassa pelattava Crowne Plaza Elite Cup on joukkueelle tärkeä tasomittari pohjoismaisessa mittakaavassa. Myös FC Barcelona on mukana turnauksessa.

- Pojat ovat iässä, jossa heidän arjessaan tapahtuu isoja muutoksia. Viime vuonna he aloittivat yläasteen, mikä toi uusia vaatimuksia arkeen aamuharjoittelun kera. Myös maajoukkuekuviot astuvat tässä ikäluokassa kuvioon, Kaitila kertoo.

Valmennuksen tehtävä on huomioida nuorten erilaiset kasvun ja kehityksen vaiheet.

- Tavoitteena on varmistaa pelaajille laadukas arki koulun, kodin, seuran ja maajoukkueen välillä. Nousujohteinen valmistautuminen kohti aikuistason vaatimuksia on alkanut.

HJK:n tulokset C14 SPL-lopputurnauksessa 4.-6.8. Lappeenrannassa:

HJK - OLS           6-0 (3-0)

FC Inter – HJK     2-0 (1-0)

IPS/PEPO – HJK  0-1 (0-1)

FC Honka – HJK  rp 3-4 (0-0) (0-0)

HJK - OTP            3-0 (2-0)

KuPSyj – HJK       1-2 (1-1)