HJK:n Rantanen avaa hienon alkukauden taustoja – ”Näitä asioita toistamalla etenemme viikosta toiseen”

7.6.2018

Päävalmentaja Joonas Rantanen avaa HJK:n hienon alkukauden pelillistä taustaa ja valottaa joukkueen kehityskohteita runkosarjan toiselle puolikkaalle.

Naisten Liigan runkosarja on edennyt puoliväliin ja HJK jäi maaottelutauolle neljän pisteen sarjajohdossa ennen toisena olevaa FC Honkaa. Åland United on sarjassa kolmantena neljä pistettä Klubin perässä ja PK-35 Vantaa neljäntenä kuuden pisteen etäisyydellä kärjestä.

Neljän kärjestä kaikki joukkueet ovat pelanneet nyt kymmenen ottelua, ja kahdeksan on vielä edessä ennen joukkueiden jakautumista ylä- ja alaloppusarjoihin. HJK:n on voittanut pelaamistaan otteluista kahdeksan, pelannut yhden tasan ja hävinnyt yhden. Molemmat pistemenetykset Klubi on kärsinyt toisena olevalla Hongalle. HJK:n pistesaldo näyttää lukemaa 25.

- Näillä pisteillä on viime vuosina taisteltu loppukaudesta yläloppusarjapaikasta, ja me olemme olleet siinä taistelussa mukana, joten kyllä jo saavuttamamme pistemäärä kertoo tasomme noususta viime kausiin verrattuna. Meistä on tullut vahvempia ja parempia, päävalmentaja Joonas Rantanen sanoo.

Viime kauden päätteeksi klubilaisten kaulaan pujotettiin Naisten Liigan pronssimitalit ja Suomen Cupin pytty palasi Töölöön. 

- Tälle kaudelle yksi kehitystavoite oli vaikuttaa suoritusten tasaisuuteen kentällä ja tekemisen laadun säilyttäminen päivästä ja viikosta toiseen. Tähän mennessä olemme onnistuneet siinä viime kautta paremmin, mistä on annettava kiitosta pelaajille ja valmennustiimille Rantanen muotoilee ja jatkaa.  

- Joukkueen preseason oli seesteinen ja kaikkinensa onnistunut, mikä on heijastunut meidän pelaamiseen. Ensimmäisellä kierroksella hävisimme rumin 0-3-lukemin Hongalle, mutta kukaan ei hätääntynyt siitäkään, vaan jatkoimme suunnitelmamme mukaisesti. Luotamme omaan tekemiseen vahvasti, vaikka totta kai tavoite on kehittyä edelleen paremmaksi.

Tiedolla valmentaminen

Valtaosassa pelaamistaan otteluista HJK on hallinnut palloa vastustajaansa enemmän, mutta päävalmentajan mukaan se ei ole itsetarkoitus.

- Pallonhallinta on hyvä lähtökohta omalle pelaamiselle, mutta pointti on se, miten, miltä alueilta ja paljonko tuotamme maalintekopaikkoja. Se on tärkein hyökkäyspelin mittarimme. 

HJK on tehnyt kaudella neljätoista maalia. Muihin kärkijoukkueisiin verrattuna se on vähän. Esimerkiksi toisena oleva Honka on osunut 24 kertaa. 

- Meidän maalit ovat syntyneet kuten futiksessa todennäköistä on. Ne on tehty pääasiassa keskisektorilta, läheltä maalia ja ensimmäisellä tai toisella kosketuksella, Rantanen toteaa. 

- Tilastojen ja videoiden avulla olemme käyneet pelaajiemme kanssa läpi maalintekotilanteita oppimistarkoituksessa. Käänteisesti asia on sama ajatellen vastustajan maalintekopaikkoja ja puolustajien toimintaa niissä. Pyrimme vaikuttamaan entistä parempiin valintoihin tiedon avulla, Rantanen kertoo.

Paljon työtä

Klubin päästettyjen maalien sarake on sarjan paras, ja sille on tehty kuusi maalia. Kaksi niistä on tullut rangaistuspotkuista ja yksi vapaapotkusta. 

-Tahdomme pitää vastustajan pois vaarallisilta alueilta, ja hoitaa boksin suojelun laadukkaasti. Puolustuslinja on hoitanut työnsä erittäin hyvin alkukaudesta.Jos vastustaja ei saa vaarallisia maalintekopaikkoja, olemme tehneet puolustustyön joukkueena hyvin. Aiomme jatkossakin pitää kiinni siitä, että meille ei tehdä maaleja, Rantanen toteaa.

HJK:n laadukkaan puolustamisen pohja on pidemmän työn tulos. 

- Tärkeimmät tekijät ovat kollektiivisuus ja puolustuslinjan sekä maalivahdin yhteistyö. Viime vuonna loimme myös pohjan ajatukselle, että kentällä pitää tehdä hurja määrä töitä. Kun puolustamme, joukkue juoksee paljon, yhdessä. 

- Siihen liittyen meidän tulee jatkossa olla vielä parempia omassa prässissämme. Laadukkaampi korkea prässi voi tuottaa meille lisää maalintekopaikkoja, varsinkin niissä peleissä joissa vastustaja puolustaa matalalla blokilla, Rantanen avaa. 

Rantanen on kriittinen. 

- Hyökkäyspelimme taso on vaihdellut liikaa, vaikka perusrakenne onkin kunnossa. Prässin alta on päästävä paremmin pois ja maalintekopaikoissa oltava aavistuksen tehokkaampi

Teot johtoasemassa

HJK on ollut sarjajohdossa jo useamman kierroksen ajan. Muuttaako johtoasema tekemistä?

- Mietimme jo ennen kautta, mitkä ovat tehtävätavoitteet, mitä haluamme toteuttaa. Jokainen vaikuttaa omalla panoksellaan joukkueen toimintaan oli kyse sitten harjoittelusta tai joukkueen yhtenäisyydestä ja ilmapiiristä , nämä asiat on pidettävä mielessä. Sama pätee toimintakulttuuriin ja arvoihin, jotka olemme itsellemme luoneet. Valmennustiimi vastaa harjoitusten suunnittelusta, vastustajan skouttaamisesta ja pelisuunnitelman laadinnasta. Näitä asioita toistamalla etenemme viikosta toiseen huolimatta tulostaulukon näkymästä, Rantanen vastaa.

- Olemme kriittisiä omaa pelaamista kohtaan. Jokaisen pelin jälkeen käymme läpi myös ne osa-alueet, missä tahdomme olla parempia. Se on osa prosessia, jota olemme käyneet läpi jo pitkään. Meistä tulee parempia joka päivä ja joka viikko. Se on tärkeintä. 

Oikea yhdistelmä

Klubi on tällä kaudella noussut jo useammassa ottelussa voittoon aivan pelien viimeisillä minuuteilla. Ilvestä vastaan Vilma Hakalan viimeistelemä 1-0-voittomaali syntyi ajassa 90+2. Pallokissojen vieraana Leila Haapea varmisti Klubille 1-0-vierasvoiton 89. minuutilla. Oulussa ONS:a vastaan Eveliina Summanen osui 2-1-voittomaalin arvoisesti 84. minuutilla ja 1-0-vierasvoiton TiPS:stä viimeisteli Vilma Hakala 90+2. minuutilla.

-  Asiaan on monta syytä, mutta mielestäni viime hetkien voitot kertovat myös siitä, että joukkueessa on hyvä kombinaatio tehtävä- ja tulossuuntautuneisuutta. Kentällä on malttia suoriutua tilanne ja tehtävä kerrallaan ja sitten toisaalta se valtava halu tehdä maali ja voittaa. Kun tämä on tasapainossa, kentällä on joukkue, joka ei hätäänny vaan jaksaa toimia laadukkaasti ja uskoa itseensä pelin loppuun asti.

- Tottakai monessa ottelussa olemme olleet se joukkue, jolla on enemmän maalintekopaikkoja, joten todennäköisyydet voitolle ovat olleet meidän puolella. Silti korostaisin sitä, että meidän pelin taso ei näissä matseissa ole laskenut loppua kohden, vaikka halu voittaa on kova ja minuutit ratkaista ottelu on vähissä. 

- Kun asia tapahtuu kerran, joukkue saa uskoa, että tämä voidaan tehdä toisen kerran. Tulokset ruokkivat suoritusta ja tekevät meistä entistä yhtenäisempiä

Naisten Liigan maaottelutauosta huolimatta HJK harjoittelee kuluvalla viikolla normaalisti. HJK:sta maajoukkuetta edustavat Minna Meriluoto, Katarina Naumanen ja Eveliina Summanen.

- Maajoukkuevalinnat kertovat jotain meidän arjestamme ja siitä, että pelaajat itse ovat tehneet paljon työtä. Suurin osa maajoukkueen pelaajista tulee ulkomaisista seuroista, ja silti meiltä on mukana useampia pelaaja. Se on yksi mittari koko seuran toiminnallemme lähtien tyttömaajoukkueista. Se on myös valituille pelaajille arvokasta, koska he pääsevät näkemään ja kokemaan kansainvälisen tason vaatimukset. 
 

Perjantaina 8.6. kello 18.00 Telia 5G Areenalla Suomi – Itävalta 

HJK:n ottelut Naisten Liigassa jatkuvat sunnuntaina 17.6. kello 16.00 Tammelan stadionilla ottelulla Ilves - HJK