HJK:n valmentaja Heidi Pihlaja - ”Pelaajalähtöisyys on tärkeä arvo”

17.11.2017

HJK:n valmennusryhmä 2017: Janne Ukkonen (vas.), Juho Illi, Joonas Rantanen, Jukka Hankomäki, Heidi Pihlaja ja huoltaja Timo Torniainen (oik.)
Valmentaja Heidi Pihlajan ja Katarina Naumasen voittorutistus Suomen Cupin mestaruuden ratkettua.
HJK:n päävalmentaja Joonas Rantasen ja valmentaja Heidi Pihlajan yhteistyö jatkuu tiiviinä kaudella 2018.

Naisten Liigan kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman maalintekijän statusta 80 osumallaan kantava Heidi Pihlaja debytoi menneellä kaudella menestyksekkäästi HJK:n valmennusryhmässä. Alkavalla kaudella Pihlajan vastuu tiimissä kasvaa edelleen.

- Viime kausi oli todella opettavainen niin koko joukkueelle kuin minulle valmentajana. Joukkueena kasvoimme paljon kauden aikana, minkä lisäksi oli hienoa huomata oma kehittyminen kauden edetessä. Päävalmentaja Joonas Rantasen johdolla taustatiimi toimi minulle erinomaisena tukena ja sparraajana kasvaessani uuteen rooliini. Pystyin purkamaan asioita hyvässä ilmapiirissä myös silloin, kun tunsin välillä epävarmuutta uudessa roolissani, Pihlaja kertoo.

Omalla pelaajaurallaan Pihlaja voitti PK-35 Vantaan paidassa kolme Suomen mestaruutta (2012, 2014, 2015) ja kaksi Suomen Cupia (2012, 2013). Hän tietää millaista on pelaajan arki menestyksen takana yhdistettyään opiskelun, työt ja pelaamisen omalla aktiiviurallaan.

- Uskon, että naispelaajien arki Suomen kentillä kehittyy paljon lähivuosina, mutta vielä tällä hetkellä monilla on pelaamisen ohella myös muita paineita tuovia asioita elämässään. Oman taustani takia tiedän, millaisia vaatimuksia kurinalainen arki edellyttää ja tiedostan nämä haasteet pelaajillamme.

- ”Suomen paras arki” ei ole HJK:ssa vain puhetta. Urheilija ei kehity vain kentällä harjoitellessaan, vaan valmennamme ihmistä kokonaisuutena. Tuemme pelaajia arjen hallinnassa niin uraan kuin muuhunkin elämään liittyvien tavoitteiden rakentamisessa. Uskon, että siinä pystyn olemaan pelaajille avuksi, Pihlaja kertoo.

Pelaajalähtöisyys iso arvo

Pihlaja päätti uransa huippupelaajana kauden 2015 jälkeen. Hänellä on Uefa B-valmentajalisenssi.

- Valmentajana varmuus tulee tekemisen kautta, ja olen matkallani vasta alussa. Opin ja kehityn jatkuvasti, ja nautin tekemisestä ja valmentamisen tuomasta vastapainosta omalle työlleni.

- Viime kaudella sekä joukkueen että valmennustiimin sitoutuminen ja tahto kehittyä tekivät minuun suuren vaikutuksen. On hienoa olla mukana rakentamassa tätä yhteisöä menestymään vielä entistäkin paremmin myös tulevaisuudessa, Pihlaja toteaa.

HJK:n valmennusryhmässä alkavalla kaudella jatkavat Pihlajan ja päävalmentaja Rantasen lisäksi fyysinen valmentaja Janne Ukkonen ja maalivahtivalmentaja Juho Illi. Tammikuussa HJK:ssa talenttivalmentajana aloittava Jonne Kunnas liittyy tiimiin uutena osaajana.

- Pelaajalähtöisyys tekemisessä on itselleni entisenä pelaajana tärkeä arvo. HJK:ssa arki on rakennettu tuota arvoa kunnioittaen ja meidän koko taustatiimillä onkin vahva yhteinen tahtotila Suomen parhaan arjen luomiseksi, Pihlaja kertoo ja jatkaa.

- Kun Suomen Cupin mestaruus ratkesi, huomasin kokevani onnea nimenomaan pelaajien puolesta. He ansaitsivat sen voiton omalla työllään, ja tunsin heistä suurta ylpeyttä. Oli kiva tunne huomata olevansa sinut valmentajan roolissa ja kokevansa erilaisia tunteita kuin mitä pelaajana.