Havaintoja EM-kisoista – Potkutaito paremmaksi

3.8.2017

Jalkapallon EM-kisat ovat edenneet ratkaisuvaiheeseen. HJK:n päävalmentaja Joonas Rantanen seurasi viime viikolla paikan päällä Hollannissa neljä lohkovaiheen kamppailua ja vaikuttui pelin vauhdista ja intensiteetistä.

- Pelaajien osaaminen on todella laadukasta. Parhaat pelaajat ovat teknisesti, taktisesti, fyysisesti ja henkisesti riittävän kovalla tasolla, ja sen lisäksi heillä on jokin erityisominaisuus, joka erottaa heidät ylitse muiden, Rantanen kertoi havainnoistaan.

- Taidoltaan heikompien joukkueiden fysiikkaominaisuudet ovat puolestaan niin hyvät, että ne pystyvät vähintäänkin organisoituun puolustuspelaamiseen parempiaan vastaan, mutta erityisominaisuuksia menestyminen edellyttää.

Rantasen mukaan pelaajista paistaa läpi, että he todella ovat ensisijaisesti jalkapalloilijoita. Se ei ole lyhyen leirityksen tulosta.

- Pelaajat elävät ympäristössä, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen kehittymisen urheilijana. Ei ole kysymys vain teknisistä tai fyysisistä ominaisuuksista, vaan kaikki huippujalkapalloilijan ominaisuudet löytyvät samasta paketista.

Huipputason saavuttaminen edellyttää Rantasen mukaan tietyssä pisteessä urheilijalta valintaa, tietoista päätöstä ryhtyä jalkapalloilijaksi. Suomessa ei ole toistaiseksi keksitty riittäviä keinoja tukea urheilijoiden taloudellisia mahdollisuuksia antaa itsensä jalkapallolle.

- Suomessa emme isossa kuvassa häviä harjoittelun määrässä. Kyse on harjoittelun laatutekijöistä, mikä taas kiertyy valmentajien ammattitaitoon, Rantanen toteaa.

Välitön prässi

Joukkueiden otteet EM-kisoissa ovat odotetusti olleet organisoituja, mutta suoraviivaisuus on jopa yllättänyt Rantasen.

- Vaikea arvioida, onko kontrolloitu suoraviivaisuus kilpailun panos huomioiden valmentajien tietoinen valinta, jonka tarkoituksena on minimoida riskejä. Toisaalta poikkeuksiakin löytyy kuten Espanja. Mutta myös heidän pelitavassaan pidemmät syötöt ja puolenvaihdot ovat voimakkaasti läsnä.

Tilanteenvaihtopelaaminen on Rantasen arvion mukaan korostunut EM-kisoissa.

- Menetyksen jälkeen pallolliseen isketään välitön prässi, tukipelaaja liikkuu lähelle ja muu joukkue laskeutuu muotoon sulkemaan syöttösuuntia vaara-alueille todella organisoidusti ja viiveettä.

- Positiivisissa tilanteenvaihdoissa pallottomat pelaajat tekevät välittömästi pystysuuntaisia täysvauhtisia aloitteita, ja heille myös pelataan mahdollisimman nopeasti ylös- ja eteenpäin.

Miten intensiteettiä olisi sitten mahdollista kasvattaa kotimaan kentillä?

- Se on monen tekijän yhdistelmä. Pelaajien taitotason ja fysiikan pitää olla riittävän hyvällä tasolla korkean tehon suorituksiin. Toki myös harjoitteiden tulee olla sellaisia, että ne synnyttävät intensiteettiä itsestään.

Rantanen huomauttaa, että EM-kisoissa joukkueilla on selkeät pelitavat, missä tekeminen on automatisoitunut. Pelaajilla on riittävästi kykyä ratkaista esiin tulevia yllättäviäkin ongelmia joukkueen eduksi. Ennakointi- havainnointi ja ratkaisukyky ovat kriittisiä ominaisuuksia.

- Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että Suomessa pelaajien olisi osattava ratkaista pelin universaaleja perustilanteita paremmin. Ja jotta niin voi tapahtua, tulee opettamisen olla entistä laadukkaampaa. Henkisten ominaisuuksien lisäksi pelaajien taitotaso on merkittävä harjoituksen intensiteettiin vaikuttava yksittäinen tekijä, Rantanen toteaa.

Selkeä yksittäinen kehityskohdekin on pistänyt Rantasen silmään.

- Potkutaito. Siinä jäämme selvästi jälkeen, ihan perussyöttämisessä, keskityksissä ja laukauksissa. Siihen pitää tulevaisuudessa keskittyä entistä tarmokkaammin.